DOLAR
42,85 -0,06%
EURO
50,7 -0,01%
ALTIN
6.182,36 -0,02%
BITCOIN
3.733.257,53 0,92%

Konya Ovası'nda 3 Aylık Yağışlar Yüzde 44 Azaldı: Hububat Verimi ve Çiftçilere Öneriler

Konya Ovası'nda son 3 ayda yağışlar yüzde 44 azaldı; Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, su stresi ve sertifikalı tohum desteğini değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 24.12.2025 12:18
Güncelleme Tarihi: 24.12.2025 12:28

Konya Ovası'nda 3 Aylık Yağışlar Yüzde 44 Azaldı: Hububat Verimi ve Çiftçilere Öneriler

Konya Ovası'nda 3 aylık yağış düşüşü ve tarıma etkileri

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası’nda, geçen yılın aynı dönemine kıyasla son 3 aylık dönemde yağışlarda yüzde 44 oranında düşüş kaydedildi. Bölgedeki 2024 yılı hasat sezonunda hububat rekoltesi yaklaşık 2 milyon tona yakın düzeyinde gerçekleşti.

Yağış verileri ve mevsimsel seyir

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, Eylül, Ekim, Kasım aylarında ovada toplam yaklaşık 51 milimetre yağış alındığını ve bunun uzun yıllar ortalamasının yaklaşık yüzde 44 altında olduğunu belirtti. Kırkgöz, Aralık başında özellikle ayın 6 ve 7’sinden sonra görülen yağışların hububat için fayda sağladığını, sonraki ara yağışların da bu etkiyi bir miktar güçlendirdiğini aktardı.

Tarımsal riskler: Kıraç alanlarda su stresi

Kırkgöz, özellikle kıraç alanlarda kar yağışının olmayışının toprağın tabanını kuru bıraktığını ve bunun ilerleyen sezonlarda bitkilere su stresi olarak yansıyabileceği uyarısında bulundu: "Özellikle kıraç alanlarda kar yağışının olmaması toprağın tabanının kuru olmasından kaynaklı olarak ciddi anlamda ilerleyen sezonlarda bitkilere su stresini yaşatabiliyor." Kırkgöz, önümüzdeki dönemde kar yağışının artmasını temenni ettiklerini söyledi.

Çiftçilere pratik öneriler

Konya Ovası’nda bazı hububatların çıkış aşamasında bazılarının ise çıkmış durumda olduğunu ifade eden Kırkgöz, çiftçilere ara ara tarlalarını kontrol etmelerini önerdi. Geç ekilen hububatlarda oluşabilen "kaymak tabakası" nedeniyle bitkinin yüzeye çıkışında sorun yaşanabildiğini belirtti ve şu uygulamayı tavsiye etti: "Eğer böyle problemler olan yerlerde çiftçilerimizin dişli bir merdaneyle toprağın yüzeyini yumuşatmalarını, tabii yağışsız ve toprağın kuru olduğu dönemlerde bunu yapmaları gerekiyor." Ayrıca çıkışlar tamamlandıktan sonra şu an için yapılabilecek uygulamaların sınırlı olduğunu, mevcut sürecin tamamen yağışa bağlı olduğunu vurguladı.

Sertifikalı tohumun önemi ve destek

Kırkgöz, sertifikalı tohum kullanımının üretimde verim ve kalite artışı sağladığını belirterek çiftçilere sertifikalı tohuma yönelmeleri tavsiyesinde bulundu: "Bu araştırmalarda ve çiftçilerimizin kendi denemelerinde bile yüzde 10 veya yüzde 15’lik bir verim artışı ve kalitede çok ciddi bir artış söz konusu oluyor." Ayrıca devlet desteğine dikkat çekti: "Devletimizin verdiği 7 buçuk liralık bir destek var sertifikalı tohuma" ifadesiyle bu desteğin tohum maliyetlerini azaltmaya katkı sağladığını söyledi.

Özetle, Konya Ovası’nda son dönemde gözlenen yağış azalışı, kıraç alanlarda su stresi riski ve ekim dönemindeki uygulama ihtiyaçlarını gündeme getiriyor. Çiftçilere ara kontroller, gerekliyse yüzey yumuşatma uygulamaları ve sertifikalı tohum kullanımına yönelik yönlendirmeler öncelikli tedbirler olarak öne çıkıyor.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI KONYA ŞUBE BAŞKANI BURAK KIRKGÖZ,

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI KONYA ŞUBE BAŞKANI BURAK KIRKGÖZ,

TÜRKİYE’NİN TAHIL AMBARI OLARAK BİLİNEN KONYA OVASINDA, YAĞIŞLARDA YÜZDE 44 ORANINDA DÜŞÜŞ...

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.