Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Askeri Kuşatma Uzatıldı
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) doğusundaki Kuzey-Kivu ve Ituri eyaletlerinde 3 yıldır devam eden askeri kuşatma, 86. kez uzatıldı. KDC Ulusal Meclisi'nde gerçekleştirilen oturumda, 7 Mayıs 2021'den beri uygulanan askeri kuşatma 15 gün daha devam edecek.
Şiddet Olaylarına Yanıt Olarak İlan Edildi
Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi tarafından ilan edilen bu kuşatma, bölgedeki güvenlik sorunları ve artan şiddet olaylarına yanıt olarak 7 Mayıs 2021 tarihinde yürürlüğe girmişti. Bu uygulama ile birlikte bölgedeki sivil yetkililer görevden alınarak, yerlerine askeri otoriteler atanmıştı.
Kaynaklı Sorunlar ve Silahlı Gruplar
KDC'nin doğusundaki bu bölgeler, maden zenginliklerinden dolayı başta Ruanda, Uganda ve Burundi olmak üzere komşu ülkeler tarafından sık sık saldırılara maruz kalmaktadır. Son 20 yıl içerisinde, altın ve kobalt gibi değerli madenlerin kontrolünü sağlamak amacıyla pek çok silahlı grubun çatışmaları sürmektedir.