Kolombiya Hükümeti, ELN ile Diyalog Sürecini Askıya Aldı
Kolombiya hükümeti, son dönemde sivillerin ölümüne neden olan saldırılar düzenleyen Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile yürütülen diyaloğu askıya aldığını duyurdu.
Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, X sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada, ELN'nin barışa dair hiç bir irade göstermediğini ifade etti. Petro, ELN'nin Catatumbo bölgesindeki saldırılarında birçok sivilin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, "ELN'nin Catatumbo'da işlediği suçlar savaş suçudur. Bu grupla diyalog süreci askıya alındı. ELN'nin barışa dair hiç bir iradesi yok." şeklinde konuştu.
Birleşmiş Milletler (BM) Kolombiya özel temsilcisi Carlos Ruiz Massieu ise Catatumbo'daki saldırıları en güçlü şekilde kınayarak, sivillerin korunması gerektiğini vurguladı. Massieu, "Diyalog için gerçek irade, barışı seçenlerin yaşamlarına saygı duymaktan geçer." dedi.
ELN ile eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC)'a bağlı 33. cephe arasında yaşanan silahlı çatışmalarda son günlerde 5'i eski FARC mensubu olmak üzere toplamda 23 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Kasım 2022'de yeniden başlayan barış müzakereleri, ELN'nin 17 Eylül 2024'te bir askeri üsse düzenlediği saldırı sonrası hükümet tarafından sonlandırılmıştı. Taraflar, 1 Kasım 2024'te Venezuela'nın ev sahipliğinde yeniden bir araya gelerek diyalog görüşmelerine başlamıştı.