Kocaeli'deki TMO Silo Patlaması Davasında Yeni Gelişmeler

Kocaeli'de TMO silosunda meydana gelen patlamanın davasında sanıkların duruşmaya katılmaması aileleri üzüyor.

Yayın Tarihi: 05.03.2025 12:58
Güncelleme Tarihi: 05.03.2025 12:58

Kocaeli'deki TMO Silo Patlaması Davasında Yeni Gelişmeler

Kocaeli'nin Derince ilçesinde, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silosunda 2 kişinin hayatını kaybetmesi ve 7 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlama davası devam ediyor. Kocaeli 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirilen duruşmaya, hayatını kaybeden Elif Dayıoğlu'nun eşi Arif Dayıoğlu ile tarafın avukatları katıldı.

Duruşmada, TMO'da alım muhafaza servis şefi olarak görev yapan F.A.C. tanık olarak dinlendi. F.A.C, olay günü idari binada muhasebe servisinde olduğunu belirterek, patlama sesini duyduktan sonra dışarıya çıktığını ifade etti. Siloda görevli eksper F.H.'nin kendisini arayarak patlama olduğunu bildirdiğini söyleyen tanık, olay yerine ulaşamadıklarını, çünkü güvenlik gerekçesiyle polis tarafından engellendiklerini kaydetti.

F.A.C, patlama günü tesisin kaynak işlemi yapıldığından haberdar olmadığını öne sürerken, silolardaki toz temizliğinin teknik işler servisinin sorumluluğunda olduğunu belirtti. Ayrıca, tesise gelen hububatın toz ve yabancı madde miktarına göre depolara alındığını aktardı.

Müşteki Arif Dayıoğlu, sanıkların duruşmaya katılmadığını ve hiçbirinin sorumluluk kabul etmediğini belirtirken, iddialarının devam ettiğini ve 600 gün geçmesine rağmen sonuç alınamadığını ifade etti. Dayıoğlu, sanıkların rahat tavırlarının kendisini rahatsız ettiğini dile getirdi.

Mahkeme heyeti, sanıkların yurt dışına çıkış yasağının ve adli kontrol tedbirlerinin devam etmesine, ayrıca 7 müştekinin adli rapor için Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Patlama, 7 Ağustos 2023 tarihinde TMO Kocaeli Başmüdürlüğü liman silosunda meydana geldi ve olay neticesinde 2 kişi hayatını kaybederken, 7 kişi yaralanmış ve 60 silodan 13'ü hasar görmüştü. Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili hazırladığı iddianamede baş müdür K.D, müdür yardımcısı K.Ö, şef vekili B.B, taşeron firma sahibi O.T ve taşeron firmanın alan yetkilisi İ.Ç'nin asli kusurlu, mühendis A.S'nin ise tali kusurlu olduğunu belirtti. İddianamede sanıklar hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüne veya yaralanmasına neden olma" suçlamasıyla 2 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.