kocaeli'de şiddetli yağış kent yaşamını etkiledi
Kocaeli’de 14 Ekim saat 21.30 ile 15 Ekim saat 17.00 arasında etkili olan sağanak, kent genelinde ciddi taşkın ve heyelan riskleri doğurdu. Ölçümlere göre Kartepe'de metrekareye 214,9 kilogram, Başiskele'de 197,8 kilogram yağış düşerken, il genelinde ortalama yağış miktarı metrekareye 96,3 kilogram olarak kaydedildi. Olaylara müdahale etmek üzere Büyükşehir Belediyesi, İSU Genel Müdürlüğü ve ilgili birimler sahaya çıkarak kurtarma, tahliye ve yol açma çalışmaları yürüttü.
müdahale organizasyonu:
Seferberlik kapsamında toplam 3 bin 16 personel ile 954 araç ve iş makinesi görev aldı. Birim bazında katılım şu şekilde gerçekleşti: İtfaiye Dairesi Başkanlığı 320 personel, 123 araç; İSU Genel Müdürlüğü 568 personel, 314 araç; Yol Yapım, Bakım ve Onarım Dairesi 722 personel, 412 araç; Zabıta Dairesi 100 personel, 15 araç; Park ve Bahçeler Dairesi 1300 personel, 87 araç ve Afet İşleri ve Risk Yönetimi Dairesi 6 personel, 3 araç sahada görev yaptı. Ekipler öncelikli olarak su baskınlarına müdahale, tahliye ve ana arterlerde ulaşımın sağlanmasına yönelik yol açma çalışmaları gerçekleştirdi.
kurtarma ve tahliye operasyonları:
Yoğun yağışın yol açtığı toprak kayması ve taşkınlarda çok sayıda kişi kurtarıldı. Yuvacık Barajı yolunda meydana gelen toprak kayması sonrası bölgeye yönlendirilen itfaiye ve A Takımı ekipleri 24 vatandaşı güvenli bölgeye tahliye etti. Seymen Battı Çıktı mevkisinde su baskını nedeniyle mahsur kalan 4 kişi kurtarıldı, Çuhane Deresi mevkisinde mahsur kalan 15 çalışan botlarla tahliye edildi. Gebze Mudarlı Mahallesi'nde dere taşması sonucu mahsur kalan 3 kişi Gebze Fatih Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Başiskele Sahil Yolu'nda gebe hasta taşıyan ambulansın mahsur kalması üzerine UMKE ve itfaiye ekipleri hastayı ve sağlık personelini içeren 4 kişiyi güvenli bölgeye çıkardı; ambulansın kurtarılması için çalışmalar sürüyor.
ulaşım ve altyapı tedbirleri:
Şiddetli yağış nedeniyle birçok noktada trafik tedbirleri uygulandı. D-130 Karayolu Seymen Tüneli, su taşkınının ardından yapılan düzenlemelerle çift yönlü ulaşıma tekrar açıldı. D-100 Karayolu Ankara istikametinde Kuruçeşme otoban köprüsü altında şerit daraltma uygulandı. Başiskele'de bazı yollar kısmen trafiğe açılırken, Serdar Mahallesi'nde Selahattin Eyyubi Caddesi ile Gölcük Feriye-Bahçecik bağlantı yolu tedbir amaçlı kapatıldı. İzmit Miralay Mümtaz Caddesi'ndeki yol çökmesinin ardından güvenlik önlemleri alınarak yol kısmen trafiğe açıldı. D-605 Kandıra Yolu ise heyelan ve toprak kaymaları nedeniyle iki yönlü ulaşıma kapatıldı; ulaşım Akçakese-Pirceler köy yolu üzerinden sağlanıyor. Kartepe tramvay hattındaki seferler de su birikintileri nedeniyle geçici olarak durduruldu sonra yeniden başlatıldı.
sağlık ve barınma desteği:
Sağlık Bakanlığı kayıtlarına göre olumsuz hava koşullarına bağlı 5 ayrı olayda 15 kişi hastaneye nakledildi; nakledilenlerin genel sağlık durumlarında ciddi olumsuzluk tespit edilmedi. Yağıştan etkilenen 2 kişi Büyükşehir Belediyesi'nin geçici barınma merkezine yerleştirildi; ihtiyaç halinde kullanılmak üzere 30 kişilik kapasite hazır tutuluyor.
İlgili kurumların kayıtlarına göre, İSU Genel Müdürlüğü'ne 1.833 yağmur suyu talep kaydı, İtfaiye Dairesi Başkanlığı'na 650 olay ve ihbar kaydı ulaştı. İki kurumun kayıt toplamı 2 bin 483 olarak bildirildi; mükerrer kayıtların ayrıştırılması çalışmaları devam ediyor.
KOCAELİ'DE ETKİLİ OLAN SAĞANAĞIN ARDINDAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EKİPLERİ, 3 BİN 16 PERSONEL VE 954 ARAÇ VE İŞ MAKİNESİYLE ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRDÜ.