Kocaeli'de kent içi torf üretimiyle hem tasarruf hem verimlilik
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kendi fidanlığında yürüttüğü torf üretimiyle bitki sağlığını ve bakım verimliliğini artırırken belediye bütçesine önemli katkı sağlıyor. Kent sınırları içinde çıkarılan torfun işlenmesiyle yapılan uygulama, hem maliyet düşürüyor hem de peyzaj ve rehabilitasyon çalışmalarına destek veriyor.
Kaynak ve işleme süreci
Torf, Kartepe Derbent, Sarımeşe ve Tepetarla bölgelerindeki eski bataklık havzalarından elde ediliyor. Hafriyat ve Denetim Şube Müdürlüğünden teslim alınan 125 bin metreküp işlenmemiş torf, fidanlık personeli tarafından yabancı maddelerden arındırılıp öğütülüyor. Elde edilen karışım, gübreyle zenginleştirilerek kullanıma hazır hale getiriliyor.
Torfun bitki sağlığına katkısı ve kullanım alanları
Gübreyle zenginleştirilen torf karışımı, su ve hava tutma kapasitesi sayesinde bitki köklerinin rahat gelişmesine imkan tanıyor. Üretilen torf, park ve bahçelerde kullanılmasının yanı sıra yol, kavşak ve tramvay çalışmaları nedeniyle sökülen ağaçların rehabilitasyonunda da değerlendiriliyor.
Ağaçların rehabilitasyonu ve bakım süreci
Sökülen ağaçlar fidanlığa taşınıyor; burada budama ve ıslah işlemlerinin ardından torf dolu saksılara alınıyor. Yaklaşık bir yıl süren bakım ve izleme sürecinin ardından bitkiler, kent ihtiyaç duyulan noktalarda yeniden toprakla buluşturuluyor. Bu yöntem, transplantasyon başarısını artırırken mevcut ağaç stokunun korunmasına yardımcı oluyor.
Mali etkiler
Kentin sınırları içerisinden temin edilen torf, lojistik ve satın alma maliyetlerini düşürüyor. Belediyenin uygulamasının yıllık olarak belediye bütçesine en az 50 milyon lira katkı sağladığı bildirildi; bu tasarruf, peyzaj ve altyapı projelerinin mali planlamasında etkin bir unsur oluşturuyor.
Sonuç: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin kent içi torf üretimi, hem ekolojik hem ekonomik açıdan yerel kaynakların değerlendirilmesine örnek teşkil ediyor; bitki verimliliği, ağaç rehabilitasyonu ve bütçe tasarrufu uygulamanın ön plana çıkan faydaları arasında yer alıyor.
KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, KENDİ FİDANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ TORF ÜRETİMİYLE HEM BİTKİLERİN VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR HEM DE YILDA EN AZ 50 MİLYON LİRA TASARRUF ELDE EDİYOR.