Kızılırmak Deltası'nda 'Leylek Ormanı' bahara hareketlilik getirdi

Afrika’dan 7 bin km yol kat eden leylekler, Samsun Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki 'Leylek Ormanı'nda yuvaladı; ziyaretçiler manzaraya hayran kaldı.

Yayın Tarihi: 02.04.2026 09:14
Güncelleme Tarihi: 02.04.2026 09:19

Kızılırmak Deltası'nda 'Leylek Ormanı' bahara hareketlilik getirdi

Kızılırmak Deltası'nda 'Leylek Ormanı' bahara hareketlilik getirdi

Afrika’dan 7 bin kilometre yol kat ederek Samsun Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne gelen leylekler, bölgedeki ağaçlarda oluşturdukları kat kat yuvalarla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Bafra ilçesi Doğanca Mahallesi sınırlarında yer alan ve yerel halk tarafından 'Leylek Ormanı' olarak adlandırılan alan, adeta bir 'leylek apartmanı' görünümü sergiliyor.

Göç ve yuvalama döneminde gözlemler

Leylekler mart ayı başında Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne gelmeye başladı. Gözlemlere göre önce erkek leylekler ulaşarak mevcut yuvaları onardı; daha sonra dişi leylekler bölgeye vararak eşleşme ve yuvalama sürecine katıldı. Bölge, leyleklerin yavrularını büyütme dönemine ev sahipliği yapıyor ve 5 ay kadar kalacak leylekler, yavrularını yetiştirdikten sonra ağustos ayı sonunda daha sıcak ülkelere göç edecekler.

Ziyaretçi deneyimleri ve bölgesel önemi

Leylek Ormanı'nı ziyaret edenler manzaradan etkilendiklerini belirtiyor. Eşiyle birlikte alana gelen Ali Kadakal, 'Bafra’da yaşıyoruz. Buraya her zaman geliyoruz. Leyleklerin göç ettiğinde burada olmaya çalışıyoruz. Eşimle birlikte onları ziyaret ediyoruz, fotoğraflarını çekiyoruz. Burası çok güzel bir turizm merkezi. Tanıdıklarımıza, dışarıdan gelen insanlara tavsiye ediyoruz. Gelip görmeleri gereken bir yer. Kuş Cenneti alanı da güzel. Çeşitli hayvanların olduğu bir yer. Doğa, insanlara huzur veriyor. Biz doğayı gezmeyi seviyoruz. Kuşları da gördükçe daha mutlu oluyoruz' dedi.

Kübra Kadakal ise 'Eşimle birlikte, leyleklerin geldiği zaman burayı sürekli ziyaret ediyoruz. Onların güzel görüntülerine şahit oluyoruz. Çocuklarımızın burada fotoğrafları var. Çok güzel bir yer' ifadelerini kullandı.

Yabancı ziyaretçi Meriyem Balcı, 'Samsun’da oturuyorum ama esasında Alman’ım. 15 senedir Samsun’da yaşıyorum. Şimdi Almanya’ya döneceğim ama yine buraya geleceğim. Burası çok güzel, çok beğendim' diyerek bölgeye ilişkin memnuniyetini aktardı.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti sınırları içindeki Leylek Ormanı, hem yerel halk hem de Türkiye’nin dört bir yanından gelen doğa meraklıları için ön plana çıkan bir durak olmaya devam ediyor.

AFRİKA'DAN 7 BİN KİLOMETRE YOL KAT EDEREK SAMSUN KIZILIRMAK DELTASI KUŞ CENNETİ'NE GELEN...

AFRİKA'DAN 7 BİN KİLOMETRE YOL KAT EDEREK SAMSUN KIZILIRMAK DELTASI KUŞ CENNETİ'NE GELEN LEYLEKLER, APARTMANI ANDIRAN ‘LEYLEK ORMANI'NI ŞENLENDİRDİ.

AFRİKA'DAN 7 BİN KİLOMETRE YOL KAT EDEREK SAMSUN KIZILIRMAK DELTASI KUŞ CENNETİ'NE GELEN...

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.