Kıyı balıkçıları: Eriyen kar suları ve yağış deniz sıcaklığını düşürdü, av verimi sınırlı

Yağışlar ve eriyen kar suları deniz suyunu soğuttu; istavrit bolluğu sürerken barbun ve mezgitte düşüş gözlemleniyor. Balıkçılar hava sıcaklığının artmasını bekliyor.

Yayın Tarihi: 21.05.2026 09:33
Güncelleme Tarihi: 21.05.2026 10:03

Kıyı balıkçıları: Eriyen kar suları ve yağış deniz sıcaklığını düşürdü, av verimi sınırlı

Kıyı balıkçıları deniz suyunun soğuk kalmasından endişeli

Yağışlı hava ve eriyen kar sularının deniz sıcaklığını düşürmesi, bu sezon kıyı balıkçılığında beklenen verimin altında kalmasına neden oldu. Balıkçılar, suyun yeterince ısınmaması nedeniyle bazı balık türlerinin kıyıya yaklaşmadığını bildiriyor.

Balıkçıların gözlemleri

Balıkçılar, neredeyse her gün etkili olan yağmurlar ve değişken hava koşullarının dağlardaki kar sularını denize taşıdığını, bunun da su sıcaklığını düşürdüğünü dile getirdi. Deniz suyunun soğuk kalmasının balık hareketlerini etkilediğini belirten balıkçılar, 'Su yeterince ısınmayınca balık kıyıya ya hiç gelmedi ya da az geldi' dedi.

Av verileri ve türlerdeki değişim

Bu dönemde genellikle istavrit, barbun, kefal ve mezgit avlandığını belirten balıkçılar, mezgitte bu yıl düşüş yaşandığını, avlanan balıkların daha az ve ince olduğunu ifade etti. Buna karşın istavrit bolluğu kıyı balıkçısının yüzünü güldürdü.

Geçmiş yıllarla kıyaslandığında, bazı türlerin azaldığı bazı türlerin ise arttığı dikkat çekiyor. Örneğin eskiden nadir görülen kalkan balığının son 3-4 yıldır daha fazla avlandığı, barbunda da önceki yıllara göre artış olduğu belirtildi. Son iki yıldır orta ve iri boy istavritlerin daha sık görülmeye başladığı kaydedildi.

Beklenti ve değerlendirme

Kıyı balıkçısı Salih Usta, hava sıcaklıklarının artması durumunda barbun avında hareketlilik yaşanabileceğini belirterek, 'Bir hafta güneşli hava olsa ve sıcaklık artsa çok iyi barbun olur. Kıştan beri barbun var ancak suyun soğuk olması ve kar sularının denize ulaşması nedeniyle sahile inemiyor' ifadelerini kullandı.

Usta, beklenen verimin biraz altında kalındığını vurgulayarak, 'Yağmurların etkisi, havaların değişmesi ve neredeyse her gün yağmur yağması, dağlardaki kar sularını eriterek denize soğuk su taşıdı. Bu da su sıcaklığını düşürdü. Dolayısıyla su soğuk kaldı, yeterince ısınmadı. Su soğuk olunca balık kıyılara doğru ya gelmedi ya da az geldi. Buna rağmen istavrit bol oldu, barbun ise beklentilerimizin altında kaldı' dedi. Ayrıca gençlerin mesleği tercih etmemesine dikkat çekti: 'Biz herhalde bu mesleğin son nesli sayılırız.'

Sonuç

Şu an için balıkçılar hava sıcaklığının artmasını bekliyor. İstavrit bolluğu sektöre katkı sağlasa da barbun ve mezgitteki düşüş, kıyı balıkçılığı verimini sınırlıyor.

SALİH USTA, HAVA SICAKLIKLARININ ARTMASI DURUMUNDA BARBUN AVINDA HAREKETLİLİK YAŞANABİLECEĞİNİ...

SALİH USTA, HAVA SICAKLIKLARININ ARTMASI DURUMUNDA BARBUN AVINDA HAREKETLİLİK YAŞANABİLECEĞİNİ BELİRTTİ.

KIYI BALIKÇILARI HAVA SICAKLIĞININ ARTMASINI BEKLİYOR

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.