Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Kışın Kilo Vermek İsteyenler İçin 5 Altın Kural: Tarçın, Su, D Vitamini ve Daha Fazlası

Kışın sağlıklı ve fit kalmak için tarçının faydalarını, lifli ve besleyici gıdaları, D vitamini ve Omega-3 takviyelerini, su içmeyi ve bitki çaylarını öğrenin. Diyetisyen Beyza Güner anlatıyor.

Yayın Tarihi: 18.12.2023 11:42
Güncelleme Tarihi: 18.12.2023 11:42

Kışın Kilo Vermek İsteyenler İçin 5 Altın Kural: Tarçın, Su, D Vitamini ve Daha Fazlası

Tarçının Farklı Yararları

Kışın iştahın arttığını ve kilo vermenin zorlaştığını belirten Diyetisyen Beyza Güner, bu mevsimde lifli ve besleyici, ama düşük kalorili gıdaların seçilmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye'de soğuk hava devam ediyor. Elazığ'da da insanlar sağlıklarını korumak ve vücutlarını ısıtmak için farklı gıdalara yöneliyor. Diyetisyen Beyza Güner, soğuk havalarda bağışıklığı artıran ve vücudu ısıtan gıdaları anlattı.

Kışın Kilo Almamak İçin Neler Yapmalı?

Kış aylarında kilo almanın daha kolay olduğunu söyleyen Güner, yüksek lifli ve düşük kalorili gıdaların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Diyetisyen Güner, soğuk ve kuru havalarda günde 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini hatırlattı. Kışın tüketilmesi gereken gıdalar hakkında şunları söyledi: "Kışın iştahımız daha fazla oluyor, kilo vermek daha zor oluyor. Sık ve az yiyerek kilo almaktan kaçınabiliriz ve iştahımızı dengeleyebiliriz. Vücudumuz daha fazla ısınmak için daha fazla enerji harcar ve beyin bize sürekli yemek yeme isteği gönderir. Bu durumda bu isteği aldığımızda lifli ve besleyici, ama düşük kalorili gıdalar seçmeliyiz. Sıcak bir çorba, tarçınlı süt ve ballı bitki çayları bunlara örnek gösterilebilir. Ayrıca bağışıklık sistemimizi güçlendirerek kışın soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklardan korunabiliriz. Yulafın içinde bulunan beta glukan, bağışıklık sistemimizi destekler, aynı zamanda yüksek antioksidan etkisi olan Nar da bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı olur."

D Vitamini Eksikliği ve Kış Depresyonu

D vitamininin önemini vurgulayan Güner, "Özellikle kışın güneşten yeterli D vitamini alamıyoruz. Bu yüzden doktor tavsiyesiyle D vitamini takviyesi kullanmalıyız. Kış depresyonundan uzak durmak istiyorsak, antidepresan etkisi olan Omega-3 bakımından zengin gıdalar olan balık, kenevir tohumu, ceviz ve semizotu gibi gıdaları beslenmemize dahil etmeliyiz. Soğuk ve kuru havalarda su içmeyi unutmamalıyız. Günde 2-2,5 litre su içmeliyiz. Suyun içine çubuk tarçın, sevdiğimiz meyve kabukları ve nane ekleyerek suyu lezzetlendirebilir ve daha kolay içebiliriz.