Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Kırmızı et yerine imdada yetişiyordu: Etiketler değişti Pazartesi sabah 08.00'de uygulanacak

Yeni yıl zamları sonrasında artsa da kırmızı ete göre geri seyreden tavuk eti fiyatlarına bir zam haberi daha duyuldu.

Yayın Tarihi: 02.03.2024 12:52
Güncelleme Tarihi: 02.03.2024 13:02

Kırmızı et yerine imdada yetişiyordu: Etiketler değişti Pazartesi sabah 08.00'de uygulanacak

Geçtiğimiz seneden bu yana kırmızı et fiyatları kat kat yükselişine devam ederken, vatandaş dolabına sokamaz hale gelmiş ve hal bu iken beyaz et hayat kurtarıcı olarak tercih edilmekteydi. Yeni yıl zamları sonrasında artsa da kırmızı ete göre geri seyreden tavuk eti fiyatlarına bir zam haberi daha duyuldu. Marketlerde yer alan etiketlerin değiştirilmeye başladığı açıklaması yapılırken, Pazartesi sabahı itibari ile yeni zammın devreye gireceği açıklandı.

Ülke gündemini sarsacağa benzeyen yeni bir zam haberi de tavuk eti fiyatları olarak karşımıza çıktı. Özellikle de son dönemlerde fiyatların hızla yükselme sebebi merakla araştırılırken fırsatçılık konusu da gündeme çıkmış bulunuyor. Tavuk eti, kırmızı et fiyatlarının kallavi artışı sonrasında ülke genelinde en yaygın olarak tüketilen beyaz et olarak bilinmektedir Ancak yeni yıl öncesi ve yeni yıl sonrası yapılan zamlar mutfak masalarını etkilemeye başladı.

TAVUKETİ

BEYAZ ETE PAZARTESİ ZAMMI

Tavuk eti fiyatlarına pazartesi günü itibarıyla %6 ile %10 arasında zam yapılacağı açıklanırken marketlerdeki etiketlerin de yavaş yavaş değiştirilmeye başladı belirtildi. Protein ihtiyacını karşılamak isteyen vatandaşın son dönemde tercih ettiği tavuk eti fiyat artışı ile tüketici bütçesini zorlamaya başladı. 

BEYAZ ET FİYATLARI NEDEN ARTIYOR

Tavuk etinin artış nedenleri konusunda sektörden açıklama yapılırken önemli bir paya sahip olan ülkenin yem maliyetleri olduğu belirtildi. Yem fiyatlarının artması tavuk üreticilerini de zorlamakta iken bu durumun et fiyatlarına yansıdığı biliniyor. Bu yemlerin ham maddelerinin birçoğu yurt dışından ithal edilmekte iken döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar, yem maliyetlerini yükseltmekte. Bu durum da tavuk eti fiyatlarının artmasını sağlamaktadır. Tavuk eti fiyatlarının artmasının diğer bir sebebi de üretim maliyetleri olarak açıklanmış bulunmaktadır. Veterinerlik hizmeti, enerji, ilaç gibi faktörlerin artışı et fiyatlarını da arttırmaktadır. Öte yandan pandemi dönemi sonrasında ve kırmızı et zamları akabinde arzı azalan tavuk etine talep yoğun olarak artarken bu da fiyatları pozitif olarak yukarı çekmektedir. Mutfak masraflarını olumsuz etkileyecek tavuk eti fiyatları konusunda yeni bir zam haberi gündeme çıkmış bulunmaktadır. Sektör tarafından yapılan açıklamada pazartesi itibarıyla yeni zamların devreye gireceği belirtilmiş bulunuyor.