Kırklareli'nin saat doktoru: 68 yıldır zamana ince ayar veren usta

Kırklareli'nde 76 yaşındaki saat ustası Mehmet Emin, 68 yıldır tarihi ve bilumum saatleri özenle onarıyor; çırak bulamıyor, mesleğine tutkuyla bağlı.

Yayın Tarihi: 20.08.2026 10:12
Güncelleme Tarihi: 20.08.2026 10:16

Kırklareli'nin saat doktoru: 68 yıldır zamana ince ayar veren usta

Kırklareli'de zamanı ayarlayan usta

Mehmet Emin, 76 yaşında ve mesleğe başladığı günden bu yana tam 68 yıl geçti. Bilumum ve tarihi saatlerin tamiratını yapan Emin, işini severek yaptığını ve mesleğiyle gurur duyduğunu söylüyor. Kırklareli'ndeki atölyesinde gelen her saati dikkatle inceliyor, parçalarını kontrol edip gerektiğinde onarıyor.

Çıraklıktan ustalığa: bir meslek öyküsü:

Emin, işe çıraklıktan başladığını vurguluyor ve mesleğe gönüllü olarak adım attığını belirtiyor. "İşe çıraklıktan başladım, yaş 76 oldu hala devam ediyorum" sözleriyle yılların deneyimini özetliyor. Ona göre saat tamiri basit değildir; bozuk bir saatle "baştan savma" uğraşmak doğru değil. Kullandığı benzetmeyle, "Bir insanın kalbi hastaysa onu kalp doktoru tedavi eder. Saati de saat doktoru tamir eder" diyerek işinin sorumluluğuna dikkat çekiyor.

Ustalığın geleceği: çırak yokluğu ve öğütler:

Gençlere mesleklerini sevmeleri tavsiyesinde bulunan Emin, bugün çırak bulmanın güçleştiğini söylüyor. Yaklaşık 30 yıl önce bir Rizeli çırak yetiştirdiğini, onun evlenip yuvasını kurduğunu ve işlerinin yoluna girdiğini anlatıyor: "30 yıl önce Rizeli bir eleman yetiştirdim, maşallah aldı başını gitti." Ancak şimdi ailelerin çocuklarını bu işe yönlendirmediğini belirtiyor. Emin, her işin sevgi ve azim gerektirdiğini, mesleğin sürdürülebilirliği için gençlerin emek verip işi sevmeleri gerektiğini vurguluyor. Mesleğine duyduğu bağlılık ve yılların biriktirdiği tecrübe, atölyesini Kırklareli'nin küçük ama sağlam bir zaman muhafızı haline getiriyor.

KIRKLARELİ’NDE BİLUMUM VE TARİHİ SAAT USTASI OLAN MEHMET EMİN, 68 YILDIR ZAMANA İNCE AYAR...

KIRKLARELİ’NDE BİLUMUM VE TARİHİ SAAT USTASI OLAN MEHMET EMİN, 68 YILDIR ZAMANA İNCE AYAR VERİYOR.

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.