Kilis Öncüpınar'da gönüllü geri dönüş merkezinde hareketlilik
Kilis Öncüpınar Gümrük Kapısındaki Gönüllü Geri Dönüş Merkezinde, Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin ülkelerine dönüş süreçleri hız kazandı. Merkezdeki hareketlilikte, geri dönenlerin Türkiye'de geçirdikleri yıllara dair anıları ve duyguları öne çıktı.
Geri dönenlerin anlatıları
Ula Hamido, Türkiye'de yaklaşık 14 yıl yaşadığını, bu süre içinde Gaziantep ve Ordu'da bulunduğunu aktardı. Ordu'da bir pastanede tezgahtarlık yaptığını söyleyen Hamido, "Zamanım burada çok güzel geçti. En güzel yıllarım diyebilirim. Türkiye'yi memleketim gibi, vatanım gibi çok seviyorum. Bir yerden sonra kendi memleketimize de dönmemiz gerekiyor. Çok Türk arkadaşım oldu. Ordu’da Arap sayısı az olduğu için bütün çevrem Türklerden oluşuyordu" ifadelerini kullandı.
Hamido, arkadaşlarının ayrılığı nedeniyle üzgün olduğunu belirterek, Halep'e geçmeyi ve dedesinden kalan evde yaşamayı düşündüğünü anlattı. "Türk milletine çok teşekkür ediyorum. Bizi çok güzel ağırladılar. Bize hiç ırkçılık yapmadılar. Ben Türkleri çok seviyorum" diye konuştu.
İbrahim Süleyman ise Konya'da 4 yıl kaldığını, burada kaportacı olarak çalıştığını söyledi. Süleyman, "Ülkeme döneceğim için mutluyum ama Türkiye'yi ve arkadaşlarımı çok özleyeceğim" dedi.
Sınır kapısında, küçük bir Suriyeli çocuğun "Türkiye nasılsın Türkiye" sözleri de kameralara yansıyan renkli görüntüler oluşturdu. Geri dönüş merkezindeki yetkililer ve gönüllüler, süreç boyunca vatandaşlara destek verildiğini belirtiyor.
Suriyelilerin gönüllü geri dönüşleri hızlandı