Kılıçdaroğlu siyaseti arındırma ve ahlak çağrısı yaptı

Kılıçdaroğlu, TBMM grup toplantısında CHP'den AK Parti'ye geçen belediye başkanlarını ahlakla suçlayıp yolsuzluk iddialarının Meclis'te araştırılmasını istedi.

Yayın Tarihi: 13.10.2026 17:23
Güncelleme Tarihi: 13.10.2026 17:23

Kılıçdaroğlu siyaseti arındırma ve ahlak çağrısı yaptı

Kılıçdaroğlu'nun TBMM grup toplantısında gündem: ahlak, arınma ve hesap sorma

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, CHP'den AK Parti'ye geçen belediye başkanlarına yönelik eleştirilerini sürdürdü. Kılıçdaroğlu, konuşmasına Ankara'nın başkent oluşunun 103. yılına ilişkin kutlama ve Manisa'daki maden faciasında yaşamını yitirenleri anmayla başladı.

çözüm süreci ve bölge mesajı:

Kılıçdaroğlu, geçen hafta Şırnak'a gittiğini, bölgede "Terörsüz Türkiye" sürecine destek verildiğini ancak halkın aynı zamanda endişeler taşıdığını belirtti. "Halkın çözüm süreciyle ilgili olarak duyarlılığı var ama endişeleri de var. ‘İnşallah bozulmaz’ diyorlar," sözleriyle sürecin korunmasının önemine vurgu yaptı. CHP'nin geçmişten bugüne sorunun çözümüne katkı verdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Bir an önce bu sorun çözülsün ve Türkiye huzura kavuşsun, bölge huzura kavuşsun" dedi ve ayrımcılık ile teröre karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı.

eğitim hikâyesi ve basın özgürlüğü vurgusu:

Şırnak ziyaretinde karşılaştığı küçük bir kız çocuğunun "Ben okula gitmek istiyorum ama köy yolları çok kötü" sözlerini aktaran Kılıçdaroğlu, bu talebin hem Milli Eğitim Bakanlığı'na hem de yolları yapacak kurumlara iletilmesini istedi: "O kızın talebi mutlaka ama mutlaka yerine gelmeli."

Medyanın saygınlığının zedelendiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, basın özgürlüğüne ilişkin net duruş sergiledi: "Ne olursa olsun hiçbir gazeteci tutuklanmamalı. Ev hapsi bunlar için geçerli olmamalı. Eğer gazeteci tutuklanıyorsa orada demokrasi yara alıyor demektir."

belediye başkanlarının transferi ve yolsuzluk iddiaları:

Kılıçdaroğlu, CHP'den AK Parti'ye geçen belediye başkanlarına ilişkin sert ifadeler kullandı. Bir bölümü doğrudan aktardığı sözlerinde, bu kişilerin seçmenlerin oyunu alıp sonra başka tarafa "transfer" olmalarının ardında iki neden olduğunu öne sürdü: malı götürüp sığınacak yer aramak ya da iktidarın koruyuculuğuna sığınmak. Kılıçdaroğlu, "Bu belediye başkanlarında bir ar damarı sorunu var arkadaşlar, ahlak sorunu var" diyerek bu değişimlerin ahlaki boyutuna dikkat çekti.

Ayrıca fon ve kamu kaynaklarının kullanımıyla ilgili iddiaların ülke gündeminde olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, Meclis'te araştırma yapılması gerektiğini savundu. "Devletin bürokratıyla hırsız siyasetçi yan yana gelince ikisi beraber çalıyorlar" sözleriyle süreci "devlet krizi" olarak nitelendirdi ve TBMM'nin konuyu araştırmama kararını eleştirdi: "Reddediyorsan ortağısın."

laiklik, kadın hakları ve Azerbaycan çağrısı:

Azerbaycan'da başörtülü kadınların okula alınmaması konusuna da değinen Kılıçdaroğlu, kadınların kıyafeti üzerinden ayrımcılığa karşı çıktı. "Laikliğin güvencesi kadının başörtüsü değildir" diyen Kılıçdaroğlu, laikliğin güvencesinin demokrasi ve insan hakları olduğunu vurguladı ve kadınların eğitim ve kamusal hayata katılımının engellenmemesi gerektiğini belirtti. "Kadınlarla ilgili bırakın onlar üniversiteye gitsinler. Öğretmenleri olsun; başı açık, başı kapalı hiç önemli değil," ifadelerini kullandı.

Toplantıda Kılıçdaroğlu, siyasetin ve devlet yönetiminin şeffaf olması gerektiğini, herkesin gözleri önünde hesap verirlilik ilkesinin işletilmesi gerektiğini yineleyerek sözlerini tamamladı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: "Bu belediye başkanlarında bir ar damarı sorunu var"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: "Bu belediye başkanlarında bir ar damarı sorunu var"

Yazar
EDİTÖR

Meryem Özdemir

Ben Meryem Özdemir, 24 yaşındayım, Bursa'dan çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem'deyim ama spesifik olarak eğitim ve sağlık politikalarındaki güncel gelişmelere odaklanıyorum. Öğrenmeye açık, meraklı ve enerjik bir yapım var.