Kıbrıs’tan avuç dolusu ilaçla geldi: Trigeminal nevralji ameliyatıyla ağrısız yaşama kavuştu

Lefkoşa’da yaşayan Şefika Kıral, 4 yıllık trigeminal nevralji tedavisinde Medicana’da Prof. Dr. Özhan Merzuk Uçkun’un ameliyatıyla ağrısız hayata döndü.

Yayın Tarihi: 20.05.2026 11:07
Güncelleme Tarihi: 20.05.2026 11:11

Kıbrıs’tan avuç dolusu ilaçla geldi: Trigeminal nevralji ameliyatıyla ağrısız yaşama kavuştu

Kıbrıs’tan avuç dolusu ilaçla geldi, İzmir’de sağlığına kavuştu

Lefkoşa’da yaşayan 57 yaşındaki Şefika Kıral, halk arasında “delirten hastalık” olarak bilinen trigeminal nevralji nedeniyle dört yıldır süren şiddetli yüz ağrılarından Medicana Sağlık Grubu Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nde yapılan cerrahi müdahale ile kurtuldu.

Hastalık süreci ve günlük yaşamdaki etkileri

Kıral, başlangıçta yaşadığı şimşek çakması benzeri ağrıları diş kaynaklı zannetmiş, sonrasında diş hekiminin yönlendirmesiyle başvurduğu nöroloji muayenesi sonucunda trigeminal nevralji tanısı almıştı. Hastalık sürecinde sabah-öğle-akşam bir avuç ilaç içmek zorunda kaldığını ve ilacın başlangıçta ağrıyı hafiflettiği ancak zamanla yetersiz kaldığını anlattı.

Günlük yaşamı kısıtlanan Kıral, en sevdiği tatlıları yiyemeyecek, suyu dahi pipetle içecek kadar dikkatli olmak zorunda kaldığını belirtti. Ağrılar yüzünden dışarı çıkarken iki kere düşündüğünü ve sosyal yaşamının etkilendiğini ifade etti.

Ameliyat kararı ve sonuçları

İnternette yaptığı araştırma sonucunda Prof. Dr. Özhan Merzuk Uçkun ile iletişime geçen Kıral, aile fertlerinin endişelerine rağmen ameliyat kararı aldı. Operasyonun ardından Kıral, ilk kez rahatça elma yiyebildiğini ve artık şekerli gıdaları da rahatlıkla tüketebildiğini söyledi. Ameliyat sonrası duygularını "Ağrı yok sızı yok rahat rahat yuttum" sözleriyle özetledi ve yakın zamanda yurt dışı seyahati planlamaya başladığını belirtti.

Uzmanın değerlendirmesi

Prof. Dr. Özhan Merzuk Uçkun, hastanın durumunu ve tedavi tercihlerini şu sözlerle açıkladı: "Hastanın yüzünün sağ tarafında, beyincik damarlarının sinire baskı yapması sonucu oluşan ve halk arasında ‘delirten hastalık’ olarak da bilinen trigeminal nevralji mevcuttu. Hasta uzun süredir yüksek dozda ve birden fazla ilaç kullanıyordu. Artık tedavide ikinci aşamaya geçilmesi gerekiyordu. Bu aşamada seçenekler siniri yakma tedavisi veya cerrahi müdahaleydi. Cerrahi tedavinin ardından hasta ilaçlarını yaklaşık bir ay içinde kademeli olarak kesebilir. Hasta bugün ilk kez elma yiyebildi; daha önce şeker tüketemiyordu, artık şekerli gıdaları da rahatlıkla tüketebiliyor."

Sonuç: Dört yıllık ilaçlı tedavi döneminin ardından uygulanan cerrahi müdahale, hastanın ağrısız günlük yaşama dönüşünü sağladı ve ilaçların kademeli kesilmesi planlanıyor.

MEDİCANA SAĞLIK GRUBU BEYİN VE SİNİR CERRAHİSİ BÖLÜMÜ’NDEN PROF. DR. ÖZHAN MERZUK UÇKUN VE ŞEFİKA...

MEDİCANA SAĞLIK GRUBU BEYİN VE SİNİR CERRAHİSİ BÖLÜMÜ’NDEN PROF. DR. ÖZHAN MERZUK UÇKUN VE ŞEFİKA KIRAL

ŞEFİKA KIRAL

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.