Kestel ve Gürsu’da hava kirliliğine yeni adım: Barakfakih OSB’ye hidrojenli hibrit filtrasyon bu ay kuruluyor

Kestel’de Barakfakih OSB’ye bu ay hidrojenli hibrit filtrasyon sistemi kurulacak; başarılı olursa model Bursa ve Türkiye geneline yayılacak.

Yayın Tarihi: 17.01.2026 10:08
Güncelleme Tarihi: 17.01.2026 10:23

Kestel ve Gürsu’da hava kirliliğine yeni adım: Barakfakih OSB’ye hidrojenli hibrit filtrasyon bu ay kuruluyor

Kestel ve Gürsu’da hava kirliliğine yeni adım: Barakfakih OSB’ye hidrojenli hibrit filtrasyon bu ay kuruluyor

Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol: Sistem başarılı olursa örnek olacak

Bursa’nın Kestel ilçesinde, fabrika kaynaklı hava kirliliğini azaltmaya yönelik somut adımlar atılıyor. Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, ilçede yaşayanların en büyük kaygılarından biri olan hava kirliliğinin çözümü için çalışmaların yoğunlaştığını belirtti.

Başkan Erol, göreve geldikleri günden itibaren hava kirliliği ile mücadelenin öncelikleri arasında olduğunu vurguladı ve sanayicilerin çözüm sürecine paydaş olmaya başladığını ifade etti. 2025 yılında çevreyle ilgili cezaların arttığına dikkat çeken Erol, 2026 için yeni bir sistem kurma kararlılığını aktardı.

Yeşil Çevre Kooperatifi öncülüğünde ve Bursa Valiliği koordinasyonunda yürütülen çalışmada, Bursa Valisi Erol Ayyıldız liderliğinde Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi’ne bu ay hidrojenli hibrit filtrasyon sisteminin kurulacağı açıklandı. Prototip uygulamalarından olumlu sonuçlar alındığı ve şimdi fabrikanın üretim prosesine uygun şekilde hazırlanmış projenin hayata geçirileceği bildirildi.

Başkan Erol, sistemin başarılı olması halinde Türkiye’de ilk örneklerden biri olacağını belirterek, çalışmanın önce Kestel’de, ardından Bursa ve Türkiye genelinde model olacağını söyledi. Kestel’de yaklaşık 80 boya bacası bulunduğunu, Bursa genelinde ise bu sayının 900’e yaklaştığını aktardı.

Erol’un verdiği bilgilere göre, filtrasyon sistemlerinin OSB’ler üzerinden kurulması planlanıyor ve organize sanayi bölgelerinin kendi yönetimleri aracılığıyla sorumluluk üstleneceği belirtildi. Mevcut baca dağılımı şu şekilde ifade edildi: Kestel OSB’de yaklaşık 20, Barakfa OSB’de 30’un üzerinde, Uludağ OSB’de ise 20’nin üzerinde baca bulunuyor.

Başkan Erol, sistemin başarısı durumunda bakanlık nezdinde yönetmeliğe alınması için girişimlerde bulunacaklarını ve yakın zamanda bu konuda somut adımların net şekilde görüleceğini düşündüğünü söyledi.

Öne çıkan noktalar

- Bu ay Barakfakih OSB’ye hidrojenli hibrit filtrasyon sistemi kurulacak.
- Prototip denemelerinde olumlu sonuçlar alındı; proje fabrikaların üretim prosesine göre uygulanacak.
- Sistem başarılı olursa Kestel, Bursa ve sonrasında Türkiye genelinde örnek teşkil edecek; yönetmelik çalışmaları gündeme gelecek.

KESTEL BELEDİYE BAŞKANI FERHAT EROL, İLÇENİN EN BÜYÜK SORUNLARINDAN BİRİ OLAN HAVA KİRLİLİĞİNİN...

KESTEL BELEDİYE BAŞKANI FERHAT EROL, İLÇENİN EN BÜYÜK SORUNLARINDAN BİRİ OLAN HAVA KİRLİLİĞİNİN ÇÖZÜMÜ İÇİN BARAKFA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ'NDE HİDROJENLİ HİBRİT FİLTRASYON SİSTEMİNİN BU AY KURULACAĞINI VE DİĞER OSB'LER İÇİN DE HAREKETE GEÇECEKLERİNİ SÖYLEDİ. BAŞKAN EROL, SİSTEM BAŞARILI OLMASI DURUMUNDA TÜRKİYE'DE İSE BİR İLK OLARAK DİĞER İLÇELERE VE İLLERE ÖRNEK OLACAĞINA DİKKAT ÇEKTİ.

KESTEL BELEDİYE BAŞKANI FERHAT EROL, İLÇENİN EN BÜYÜK SORUNLARINDAN BİRİ OLAN HAVA KİRLİLİĞİNİN...

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.