![Kendi ayrı yağı ayrı şifa! Vücutta iltihaptan eser bırakmıyor: Her gün bir çay kaşığı tüketen...](https://cdn.aksiyon.com.tr/uploads/1280x720/images/202402/kendi-ayri-yagi-ayri-sifa-vucutta-iltihaptan-eser-birakmiyor-her-gun-bir-cay-kasigi-tuketen-1200-744642.jpg)
Botanik Profesörü Aysun Bay Karabulut, çörek otu tohumlarının timokinon adı verilen bir bileşen içerdiğini ve bunun antioksidan özellikleriyle dikkat çektiği için güçlü bir anti-kanser besin maddesi olarak kabul edildiğini söyledi.
Profesör Aysun Bay Karabulut çörek otunun bilinmeyen faydalarını yazdı. Çörek otunun tıbbi anlamda çeşitli geleneksel tedavilerde kullanılan bir bitki olduğunu, İbn-i Sina'nın ünlü eseri El Kanun fi't-Tıb'da da mizaca özgü tedavilerde kullanılmasının önerildiğini tekrarladı.
Çörek otunun metabolizmayı canlandırıp yorgunluk ve uyuşukluğu giderebildiğini söyleyen Karabulut, "Sanırım herkesin aklına ölümden başka her derde deva olarak adlandırılan bu küçük çörek otu ve onun acı aroması geliyor. Eskiden çörek otunun önemi çok büyüktü. Özellikle süt ve yoğurtla birlikte yenirdi. Bu uygulama bir bereket geleneği haline gelmişti. Ancak son yıllarda çörek otu tohumu eski öneminin bir kısmını kaybetti. Bazı geleneksel uygulamaların ve kaynakların yerini modern tıp ve farmakolojinin aldığı varsayılabilir."
i̇bn-i̇ Si̇na'nın Tavsiyesi
Türkiye'de çörek otunun 14 çeşidinin Kuzey Anadolu, Akdeniz kıyı kesimleri ve Trakya'da yetiştirildiğini belirten Karabulut, "Sonuç olarak çörek otu tıbbi özellikleri olan bir bitki olarak kabul edilmektedir. İbn-i Sina da bitkiyi mizaca göre tedavi amaçlı kullanım için tavsiye etmiştir. Ancak çörek otunun günümüzde önemini yitirmesiyle birlikte geleneğimizdeki değeri de azalmış olabilir. Yine de çörek otu tohumu sağlık açısından çeşitli faydaları olan bir bitki olarak bilinmektedir."
Kutsanmış Tohum Olarak Da Bilinir
'Kutsanmış tohum' olarak da bilinen çörek otunun sağlığa olan çeşitli faydalarıyla dikkat çektiğini vurgulayan Profesör Aysun Bay Karabulut'un araştırması, bitkinin sağlık alanında oynayacağı önemli bir rol olduğunu da ortaya koyuyor.
Enfeksiyon Önleyici
Çörek otunun sağlık üzerinde bir dizi olumlu etkisi olduğunu belirten Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut;
'Enfeksiyonlara karşı etkili olduğu ve depresyonla mücadeleye yardımcı olduğu biliniyor. Ayrıca odaklanma ve konsantrasyonu artırarak konsantrasyonu destekler. Çörek otu B1 vitamini tiamin, B6 vitamini niasin, çinko, fosfor, demir, kalsiyum, bakır ve folik asit içerir. Çörek otu ayrıca antioksidan özellikleriyle dikkat çeken timokinon içerir. Bu nedenle çörek otu güçlü bir anti-kanser besin maddesi olarak kabul edilir.
Kanserle Savaş Aracı
Çörek otu antioksidan, anti-tümör ve antibakteriyel özellikleri ile kanser ve iltihap önleyici etkiler gösterir. Ayrıca bağışıklık sistemini uyardığı da gösterilmiştir. Çörek otundaki biyoaktif bileşikler arasında ditimokinon, timokinon ve timohidrokinon bulunur. Özellikle timokinon etkili bir nitrosötik madde olarak bilinmektedir.
Hipokrat Tarafından Da Kullanılmıştır
Tıp tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Hipokrat, çörek otunu karaciğeri güçlendirmek ve sindirim sorunlarını çözmek için kullanmıştır. Ayrıca, eski zamanlarda çörek otu, zehirli yılan ve akrep sokmaları, tümörler, deri döküntüleri, kafa enfeksiyonları ve gribal enfeksiyonlar da dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmıştır. Modern botaniğin temellerini atan Penedius Dioscorides çörek otu yağını baş ağrısı, diş ağrısı, burun tıkanıklığı ve bağırsak parazitleri gibi sorunları tedavi etmek için kullanmıştır."
Karaciğer Dostudur
Çörek otu antik çağlardan günümüze kadar karaciğeri güçlendirmek ve sindirim sorunlarını gidermek için kullanılmıştır. Hipokrat da bu önemli bitkiyi zehirli yılan ve akrep sokmaları, eski tümörler, düğümlerin tedavisi, deri döküntüleri, baş iltihabı ve gribal enfeksiyonlar dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmek için kullanmıştır. Modern herbalizmin kurucularından Penedius Dioscorides, çörek otu yağı ile baş ağrısı, diş ağrısı, tıkanıklık ve bağırsak parazitleri gibi sorunların tedavi edilebileceğini belirtmiştir.
Kolesterol Düşürücüdür
Çörek otu, Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) hadislerine dayanılarak Tıbb-ı Nebevi' de sıklıkla tavsiye edilmektedir. 'Bu siyah taneyi (çörek otunu) kullanın. O ölümden başka her şeyin ilacıdır' hadisi çörek otunun önemini vurgulamaktadır. Hz. Aişe'nin rivayet ettiği hadisinde çörek otunun tüm hastalıklara şifa olduğu belirtilmektedir.
Ayrıca çörek otu yağı kolesterol düşürücü özelliğe sahiptir. Çeşitli çalışmalar çörek otu takviyelerinin tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri seviyelerini düşürdüğünü ve kalp hastalığı riskini azalttığını göstermiştir. Sağlıklı yağ asitleri bakımından zengin olan çörek otu yağı, saç ve cilt sağlığı için faydalı olan omega-6 ve omega-9 gibi doymamış yağ asitleri içerir
Yağı Da Faydalıdır.
Çörek otu yağı cilt güzelliğinde de önemli bir rol oynar. Sedef hastalığı ve akne gibi cilt sorunlarına yardımcı olduğu, tıkanmış gözenekleri açtığı ve cilt nemini dengelediği bilinmektedir. Aynı zamanda saç dökülmesini önler ve kafa derisi sinirliliğini azaltır.
Çörek otu tohumu tüketirken alınması gereken bazı önlemler vardır. Özellikle böbrek hastalığınız varsa, hamileyseniz veya emziriyorsanız çörek otu yağı tüketiminden kaçınılmalıdır. Ayrıca kan inceltici ilaç kullanan veya alerjik reaksiyon riski taşıyan kişiler öncelikle bir tıp uzmanına danışmalıdır. Doz aşımı gastrointestinal sorunlara neden olabilir ve zararlı olabilir. Çörek otu birçok sağlık sorununun önlenmesinde ve geleneksel tedavisinde kullanılan etkili bir bitkidir. Ancak dikkatli kullanılması ve profesyonel tavsiye alınması önemlidir".