Gazeteci Fatih Portakal, Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Burcu Köksal'ın ırkçı söylemlerini tartışmaya açtı. Portakal, Köksal'ın eski CHP Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na yakınlığına dikkat çekerek, bu talimatı da Kılıçdaroğlu'ndan aldığını iddia etti.
Bunun üzerine yeni bir açıklama yapan eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, söylenenlerin bir iftira olduğunu kaydetti. Ötekileştirmeye her zaman karşı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Fatih Portakal’a seslendi.
İmamoğlu tepkisini koydu!
Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Burcu Köksal'ın, "Seçildiğimde Afyonkarahisar Belediyesi'nin kapıları DEM Parti hariç her siyasi partiye açık olacak" açıklaması gündeme damgasını vurdu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Köksal'a tepki gösterdi. Köksal’ın sözlerine karşı İBB Başkanı İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Böyle 'Ben belediye başkanı olursam şu partilileri belediyeye almam, şu partiler hariç şunlarla görüşürüm' diyen ya kendine başka bir iş bulacak ya da başka parti bulacak.”
Özgür Özel taahhüt etti!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise Kütahya'da düzenlenen mitingde CHP'li belediyelerin herkes için eşit ve adil hizmetler sunacağını duyurdu. Özel, bu taahhüdün Cuma günü kamuoyuyla paylaşılacağını ve CHP'li belediye başkanlarına gönderileceğini belirtti.
Fatih Portakal Köksal'ın 'talimat' aldığını düşünüyor!
Fatih Portakal, Köksal'ın Kılıçdaroğlu'na yakın bir isim olduğunu vurgulayarak, bu çıkışın kasıtlı olduğunu düşündüğünü ifade etti. Ayrıca Portakal, Köksal'ın Kılıçdaroğlu'ndan talimat aldığını da savundu.
Portakal'ın açıklamaları şu şekilde:
"Bu çıkışın bilinçli olduğunu düşünüyorum. Bu, partisine zarar vermek adına bilinçli bir adım. Köksal'ın bu davranışını ve talimatın eski ekipten geldiğini düşünüyorum. Bu kanıtlanamaz ancak benim kişisel kanaatim budur. Köksal'ın seçime az bir süre kala böyle bir çıkış yapması düşündürücü.
Genel başkanın durumu zaten net. Bazıları tarafından eleştiriliyor, ancak net bir duruş sergilemek önemlidir. Siyasetçilerin samimiyetini ve netliğini takdir ederiz. Ardından İmamoğlu'nun çıkıp 'Böyle zihniyete de yer yok' demesi önemli. Eğer gitmek istiyorsanız, başka yere gidebilirsiniz, böyle bir zihniyete yer yok demeliyiz. Köksal'ın yaptığı açıklamalarla kendi günahını affettirmeye çalıştığını düşünüyorum. 'Kapım açıktır' diyor, ancak bu tür zihniyete yer yoktur. Herkes vatanını ve milletini sever, ancak Köksal'ın yaklaşımı bu değil."
Kılıçdaroğlu yanıt verdi!
Öte yandan Kemal Kılıçdaroğlu, Fatih Portakal’ın bu iddiası karşısında hakkında kasıtlı yalan haberler yapıldığını açıkladı. Burcu Köksal’a böyle bir talimat vermediğini belirten Kemal Kılıçdaroğlu, bunun “alçak bir iftira” olduğunu söyledi. Tüm CHP başkanlarının başarısını istediğini belirten eski CHP Genel Başkanı, Burcu Köksal’ın konuşması hakkında düşündüklerini de aktardı.
Bugüne kadar her zaman ötekileştirmeye karşı olduğunu ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, açıklamasında “bu sözü savunmam mümkün olabilir mi?” dedi. Burcu Köksal’ın DEM’i dışlamasını işaret eden Kılıçdaroğlu, yayımladığı “Yerel Yönetimlerde Temel İlkelerimiz”başlıklı 7 maddeyi anımsattı. Ötekileştirmeyi ilke edinip ilk madde yaptığını söyleyen Kılıçdaroğlu, Fatih Portakal’a şöyle seslendi:
"Fatih Portakal, Burcu Köksal'ın DEM Parti ile ilgili sözleri söylemesi için benim talimat verdiğimi, yakınımdaki isimlerden biri vasıtasıyla bunu yaptığımı söylüyor. Bakın açıkça çağrı yapıyorum: Bu yakınımda olduğu ya da böyle bir cümle kurulmasını söylenen isim kimse açıklanması gerekir. Böyle bir cümlenin sarf edilmesini söyleyen kişi alçak ve şahsiyetsiz bir kişidir. Ne böyle bir talimat verdim, ne de böyle bir yakınım vardır. Fatih Portakal bunu açıklamak zorundadır. Açıklamıyorsa yalan haber ürettiğini ben söyleyeceğim.”