Kazakistan Parlamentosu TDT Protokolünü Onayladı
Kazakistan Parlamentosu, Türk Devletleri Teşkilatı'nda (TDT) gözlemci ülkelerin imkanlarını genişleten kurucu belge değişikliklerini içeren protokolü onayladı. Bu değişiklikler, Nahçıvan Anlaşması'nda yapılacak düzenlemeleri kapsamaktadır.
Senato'dan Açıklama
Kazakistan Senatosu, yapılan genel oturumda, 12 Kasım 2021'de Türk Dili Konuşan Ülkelerin İşbirliği Konseyi'nin Türk Devletleri Teşkilatı olarak yeniden adlandırılmasının ardından gerekli değişikliklerin yapılması amacıyla 11 Kasım 2022'de TDT Devlet Başkanları Semerkant Zirvesi'nde imzalanan protokolün onaylandığını duyurdu.
Senato'nun Dış İlişkiler, Savunma ve Güvenlik Komitesi'nde detaylı bir incelemeden geçirilen protokolün onaylanması, Türk devletleriyle işbirliği için önemli bir zemin oluşturacağı belirtildi.
Uluslararası Hukukta Resmi Kabul ve İşbirliği Vurgusu
Açıklamada, Nahçıvan Anlaşması'nı tadil eden bu protokolün, TDT'nin uluslararası hukuk çerçevesinde resmi olarak teşkilat statüsüne kavuşturulmasına ve gözlemci üye ülkelerin teşkilatın faaliyetlerine katılımını genişletmesine olanak sağlayacağı ifade edildi. Ayrıca, Türk devletleriyle işbirliğinin Kazakistan'ın dış politikasındaki stratejik öncelikler arasında yer aldığı vurgulandı.
Senatörün Değerlendirmesi
Senatör Alişer Satvaldiyev, oturumda yaptığı konuşmada, Nahçıvan Anlaşması'nda 10 maddelik değişikliğin Kazakistan'dan önce Türkiye ve Azerbaycan'da onaylandığını hatırlattı. Kazakistan'ın Türk dünyasının tarihi bir merkezi olduğunu ve teşkilata üye ülkelerle ilişkilerini geliştirmeye büyük önem verdiğini belirtti.
Kazakistan Parlamentosu'nda Türk Devletleri Teşkilatı'nda (TDT) gözlemci ülkelerin imkanlarını genişleten teşkilatın kurucu belgesi Nahçıvan Anlaşması'nda değişikliklerin yapılmasını öngören protokol onaylandı.
Kazakistan Parlamentosu'nda Türk Devletleri Teşkilatı'nda (TDT) gözlemci ülkelerin imkanlarını genişleten teşkilatın kurucu belgesi Nahçıvan Anlaşması'nda değişikliklerin yapılmasını öngören protokol onaylandı.