Kayseri'de Lokantacılar Odası Başkanı: Ucuz Toplu Yemekler Zehirlenme Riskini Artırıyor
Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir, gıda sektöründe sadece ruhsatlı ve belgeli kişilerin hizmet vermesi gerektiğini vurgulayarak, yaşanan zehirlenmelerin büyük kısmının toplu yemeklerde vatandaşların uygun fiyat arayışından kaynaklandığını ifade etti.
Eğitim, belge ve hijyenin önemi
Aydemir, açıklamasına "Öncelikle hayatını kaybeden ailemize Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diliyorum" sözleriyle başladı ve yaşanan olayın sektör için üzüntü verici olduğunu belirtti. Ayrıca hastaneye gidenler için acil şifalar diledi. Aydemir, gıdanın doğrudan insan sağlığını etkileyen bir ürün grubu olduğuna dikkat çekerek, bu nedenle işin eğitimini ve belgesini almış, ustalık belgesine sahip kişilerce yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Lokantaların hijyenine vurgu yapan Aydemir, vatandaşların güvenilir ve bildikleri işletmeleri tercih etmeleri gerektiğini; bir işletmeye girildiğinde ruhsat ve belge sorgulamasının önemine işaret etti. "Herkes işini yapsın ama ehil olanlar yapsın" diyerek, işi temelden gelen, bilgili ve tecrübeli kişilerin bu sektörde görev almasının gerekliliğini kaydetti.
Seyyar satıcılar ve denetimlerin rolü
Aydemir, yol kenarındaki seyyar satıcıların da insan sağlığını etkileyebileceğini belirterek, kentte şu an büyük bir vaka olmamasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Tarım İl Müdürlüğümüzün ekiplerinin tüm esnaf için gerçekleştirdiği denetimlerin önemli olduğunu, bu denetimlerin saklama ve pişirme gibi konularda esnafa yönlendirme sağladığını söyledi.
Özellikle mahalle kenarlarında ve yol kenarlarında artan seyyar araçların yetkililer tarafından çözülmesi gerektiğini belirten Aydemir, bu uygulamalar sayesinde hem devlet gelirinin korunacağı hem de halkın sağlığının riske atılmasının önleneceğini vurguladı.
Toplu yemeklerde kalite arayışının önemi
Aydemir, zehirlenmelerin büyük bölümünün toplu tüketimlerde meydana geldiğini belirterek, toplu yemek anlaşmalarında fiyat odaklı tercihlerin kalite ve güvenlikten ödün verilmesine yol açtığını ifade etti. "Bu zehirlenmelerin birçoğu da toplu tüketimlerde oluyor. Toplu yemek anlaşmalarında kalite aramayıp da vatandaşın ‘uygun olsun’ diye düşündüğünde olan durumlar" sözleriyle durumu özetledi.
Ustalık belgesi ve ruhsatlı işletmelerin toplu yemek hizmetlerinde genellikle kar gözetmeksizin kaliteyi sağlamaya çalıştığını belirten Aydemir, kaliteli ve sağlıklı ürün tüketmenin bir bedeli olduğunu, ancak bunun sağlık açısından doğru tercih olduğunu dile getirdi.
KAYSERİ LOKANTACILAR VE PASTACILAR ODASI BAŞKANI ALTAN AYDEMİR, GIDA SEKTÖRÜNDE RUHSATLI VE BELGELİ KİŞİLERİN İŞ YAPMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEYEREK, "ZEHİRLENMELER TOPLU YEMEK ANLAŞMALARINDA VATANDAŞIN ‘UYGUN OLSUN’ DİYE DÜŞÜNDÜĞÜNDE OLUYOR" DEDİ.