Kayseri'de hamsi bolluğu sürüyor
Denizde palamutun azalmasıyla Kayseri'deki balıkçı tezgahlarında hamsi bolluğu devam ediyor. Kentte 30 yıldır balıkçılık yapan Ali Akçakaya, palamutun bu sezonda bulunmamasının hamsi ve istavrit artışına neden olduğunu belirtiyor.
Akçakaya, hamsi dışında diğer türlerde de bolluk yaşandığını vurgulayarak, "Önceki sene yaşadığımız palamut bolluğu bu sene bulunmamakta. Bu sene palamut balığı olmadığı için hamsi ve istavrit bolluğu yaşanmaktadır. Hamsi balığının yanında, diğer balık türlerinin de bolluğu söz konusu. Bu sene gerçekten çok çeşitli bir sezon geçmektedir" ifadelerini kullandı.
Fiyatlarda bölgesel farklılık ve nedenleri
Akçakaya, fiyatlarda kıyı bölgeler ile İç Anadolu arasında fark olduğuna işaret etti. Kıyı bölgelerde fiyatların daha düşük, İç Anadolu'da ise nakliye ve işçilik masrafları nedeniyle daha yüksek seyrettiğini söyledi. Akçakaya'ya göre balığın piyasada olup olmaması da fiyatları belirleyen unsurlar arasında yer alıyor.
Soğuk zincir ve balığın lezzeti
Halk arasında "kar yağınca balığın lezzeti artar" yönündeki algıya değinen Akçakaya, tazelik ve lezzetin temelinin denizden çıkan balığın ölüm sıcaklığına yakın tutularak soğuk zincirin sağlanması olduğunu belirtti. Akçakaya, iyi bir soğutma uygulandığında balığın et kalitesinin yükseldiğini ve soğuk zinciri sağlanan balığın tazelik ile lezzetinin korunacağını ifade etti.
Özetle, bu sezon denizde palamutun azlığı nedeniyle Kayseri'de hamsi ve istavrit bolluğu yaşanıyor; fiyat farkları ise bölgesel lojistik ve işçilik maliyetlerinden etkileniyor.
KAYSERİ’DE 30 YILDIR BALIKÇILIK YAPAN ALİ AKÇAKAYA, DENİZLERDE PALAMUT BALIĞININ AZ OLMASI HAMSİ BOLLUĞUNUN DEVAMINA NEDEN OLDUĞUNU SÖYLEDİ.