Katar, İsrail'in Gazze'deki Filistinlileri zorla göç ettirmek amacıyla yeni bir birim kurma kararını ve Batı Şeria'da yasa dışı yerleşim faaliyetlerini en güçlü şekilde kınadı. Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu durumun uluslararası insancıl hukukun ihlali anlamına geldiğine vurgu yapıldı.
Açıklamada, "Katar, işgalci İsrail'in Filistinli kardeşlerimizi Gazze Şeridi'nden sürmeyi amaçlayan bir birimin kurulduğunu duyurmasını ve Batı Şeria'da kaçak yerleşim için 13 bölgenin ayrılmasını onaylamasını en güçlü ifadelerle kınar," ifadeleri yer aldı. Filistin halkının göçe zorlanmasının kesinlikle reddedildiği açıklamada, yerleşim faaliyetlerinin uluslararası meşruiyet kararlarını göz ardı etmekte olduğu belirtildi.
Uluslararası topluma seslenen Katar, İsrail'in barış iradesine uyması için güçlü bir dayanışma çağrısında bulundu. Bu bağlamda, iki devletli çözüm ve 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasının öneminin altı çizildi.
İsrail Savunma Bakanlığı, 22 Mart gecesi yapılan güvenlik kabinesi toplantısında Gazze'deki Filistinlilerin sürgün edilmesine odaklanacak birim kurulmasına onay verildiğini açıkladı. Yeni birimin, Filistinlilerin Gazze'den sürülmesi için kara, deniz ve hava yollarıyla geçişlerini koordine etmesi bekleniyor.
Ayrıca, İsrail güvenlik kabinesi 23 Mart'ta işgal altındaki Batı Şeria'da İsraillilerce gasbedilen 13 yerleşimin bağımsız birimler olarak tanınmasını onayladı. Bu gelişmeler, uluslararası hukuk bakımından önem arz etmektedir.