Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Katar’dan İsrail’e esir takası teklifi: Gazze’de ateşkes şartı

İsrail basını, Katar’ın İsrail’e Gazze’deki esirlerin takası için 2 aşamalı bir teklif ilettiğini iddia etti. Teklifin ilk aşamasında Gazze’de bir ay sürecek bir ateşkes, ikinci aşamasında ise İsrail ordusunun Gazze’den çekilmesi istendi. Teklifte Hamas’ın elindeki 40 ila 50 İsrailli esirin serbest bırakılacağı belirtildi.

Yayın Tarihi: 30.12.2023 10:39
Güncelleme Tarihi: 30.12.2023 10:39

Katar’dan İsrail’e esir takası teklifi: Gazze’de ateşkes şartı

İsrail ile Hamas arasında Gazze’de devam eden çatışmaları sona erdirmek için uluslararası çabalar sürerken, İsrail basınında ilginç bir iddia ortaya atıldı. İsrail basını, Katar’ın İsrail’e Gazze’deki esirlerin takasıyla ilgili 2 aşamalı bir teklif sunduğunu öne sürdü.

TEKLİFİN İLK AŞAMASI: GAZZE’DE BİR AY ATEŞKES

Kanal 12 Televizyonunun haberine göre, Katar tarafından sunulan teklifin ilk aşaması, Gazze’de çatışmalara bir ay ara verilmesini içeriyor. Bu süre zarfında Hamas’ın elindeki 40 ila 50 esirin serbest bırakılması karşılığında, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurması bekleniyor. Esirler arasında kadın, erişkin ve hastaların da olduğu belirtiliyor.

TEKLİFİN İKİNCİ AŞAMASI: İSRAİL ORDUSUNUN GAZZE’DEN ÇEKİLMESİ

Teklifin ikinci aşamasının ise daha karmaşık olduğu ve ayrıntılarının henüz netleşmediği ifade ediliyor. İkinci aşamada, İsrail ordusunun Gazze’den tamamen çekilmesi ve Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılması gibi taleplerin olabileceği düşünülüyor.

gazze

İSRAİL BASININDAN DOĞRULAMA

Yediot Ahronot Gazetesi ise ismini vermediği bir yetkiliden naklettiği haberde, Kanal 12 televizyonunun Katar’ın teklifiyle ilgili verdiği bilgileri doğruladı. Söz konusu yetkili, Katar’ın, İsrail’e “Hamas’ın, çatışmalara 20 ila 30 gün arasında ara verilmesi ve Filistinli esirlerin serbest bırakılması karşılığında aralarında kadın, erişkin ve hastaların da olduğu 40 ila 50 İsrailli esiri serbest bırakmaya hazır olduğu” yönünde bir mesaj ilettiğini iddia etti.

Yetkili, Mossad Başkanı David Barnea’nın da İsrail Savaş Kabinesini, Katar’ın mesajı hakkında bilgilendirdiğini söyledi.

HAMAS’IN TUTUMU

Ancak Hamas daha önce pek çok defa İsrail’le esir takası anlaşması yapılması için Gazze’deki saldırıların tamamen durmasını şart koşmuştu. Hamas, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurmadan, esir takası konusunda görüşmeyeceğini açıklamıştı.

KATAR’DAN AÇIKLAMA YOK

Katar’dan, İsrail basınındaki iddialara ilişkin henüz açıklama gelmedi. Katar, daha önce de Gazze’deki insani krizi gidermek için bölgeye yardım göndermiş ve ateşkes için arabuluculuk yapmıştı.