Kastamonu İhsangazi'de 12 bin yıllık siyez ekimi başladı: 12 bin dekarda doğal üretim

Kastamonu İhsangazi'de 12 bin dekar alanda 12 bin yıllık siyez ekimi yapıldı. Kimyasal ve gübre kullanılmadan, kar suyuyla yetişen ürün çiftçilere ek gelir sağlıyor.

Yayın Tarihi: 26.11.2025 10:21
Güncelleme Tarihi: 26.11.2025 10:21

Kastamonu İhsangazi'de 12 bin yıllık siyez ekimi başladı: 12 bin dekarda doğal üretim

Kastamonu İhsangazi'de siyez ekimi başladı

Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde, 12 bin yıllık siyez buğdayı yeniden toprakla buluşturuldu. Bölgedeki üretim yaklaşık 12 bin dekar alanda gerçekleştiriliyor. Bölgede "kabulca", "kaplıca" veya "Hitit bulguru" olarak da bilinen coğrafi işaretli siyez buğdayı, kar yağışı öncesinde çiftçiler tarafından ekildi.

Üretim ve yetiştirme koşulları

Siyez buğdayı, geleneksel yöntemlerle ve kimyasal müdahale olmadan yetiştiriliyor. Haberleşmede belirtilene göre hiçbir kimyasal madde ve gübre kullanılmadan, sulanmadan yalnızca kar suyuyla beslenerek üretim gerçekleştiriliyor. Ürün genellikle ağustos ayında hasat ediliyor ve yöre halkı ile üreticiler elde ettikleri rekolte ve tüketici ilgisinden memnuniyet duyuyor.

Çiftçilerin değerlendirmesi ve hedefleri

Sebahattin Ciğerci, 2025-2026 sezonu siyez ekimini tamamlamak üzere olduklarını söyleyerek, hava koşullarının etkisiyle ekimin planlanandan biraz geç gerçekleştiğini belirtti: "Hava sıcaklıklarının yüksek olması ve yağmurların az olmasından dolayı ekimi biraz geç tamamlamış bulunmaktayız."

Genç çiftçi Yasin Ciğerci ise atıl arazilerde başlattıkları siyez üretiminin şimdi ülke genelinden ilgi gördüğünü ifade etti. Ciğerci, hasattan sonra ürünü taş değirmende işleyip katma değerli ürünler haline getirerek Türkiye ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini; babasıyla birlikte bu işe gönül vererek başladıklarını ve siyezlerini Türkiye'nin her yerine tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.

İhsangazi'deki üreticiler, geleneksel yöntemlerle yetişen siyezin hem yöre ekonomisine katkı sağlayacağını hem de tüketici talebini karşılamada önemli rol oynayacağını değerlendiriyor. Üretimi artırma hedefi ve pazarlama çalışmaları, önümüzdeki dönemde bölgedeki siyez üretiminin yaygınlaşmasına zemin hazırlayabilir.

KASTAMONU’DA BUĞDAYIN ATASI OLARAK BİLİNEN 12 BİN YILLIK SİYEZ BUĞDAYI, ÇİFTÇİLER TARAFINDAN...

KASTAMONU’DA BUĞDAYIN ATASI OLARAK BİLİNEN 12 BİN YILLIK SİYEZ BUĞDAYI, ÇİFTÇİLER TARAFINDAN TOPRAKLA BULUŞTURULDU.

KASTAMONU’DA BUĞDAYIN ATASI OLARAK BİLİNEN 12 BİN YILLIK SİYEZ BUĞDAYI, ÇİFTÇİLER TARAFINDAN...

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.