DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.810.959,09 0,91%

Kastamonu'da Taşköprü Sarımsağının Hasadı Sıcak Havada Devam Ediyor

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde coğrafi işaretli sarımsağın hasadı 40 derece sıcakta geleneksel yöntemlerle yapılıyor.

Yayın Tarihi: 18.07.2025 11:35
Güncelleme Tarihi: 18.07.2025 12:15

Kastamonu'da Taşköprü Sarımsağının Hasadı Sıcak Havada Devam Ediyor

Kastamonu'da Taşköprü Sarımsağının Geleneksel Hasadı

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde "beyaz altın" olarak adlandırılan Taşköprü sarımsağının hasadı, yaz aylarının kavurucu sıcaklıklarında gerçekleştiriliyor. Bu yıl yaklaşık 28 bin dekarda üretilen sarımsak, Avrupa Birliği ve Türkiye'de coğrafi işaret tesciline sahip.

Sıcak Havanın Zorluğu

Üreticiler, zaman zaman 40 dereceyi bulan sıcaklıkta çalışmak zorunda kalarak, geleneksel yöntemlerle hasat sürecini sürdürüyor. Sarımsak üreticisi Engin Uysal, Uzunkavak köyünde uzun yıllardır sarımsak üretimi yaptıklarını belirterek, "Taşköprü sarımsağının sökümü temmuzda olur. Yapraklarının dökülmesi ve kuruması ile uygun hale gelir," dedi.

Taşköprü Sarımsağının Özellikleri

Uysal, Taşköprü sarımsağının ülke genelinde tercih edilmesinin nedenlerini şöyle açıkladı: "Raf ömrü en az 10 aydır ve keskin tadı ile aroması tercih edilme sebepleri arasındadır. Ayrıca besin ve tıbbi değerleri oldukça yüksektir." Ayrıca, sarımsağın parlak beyaz renk ve yumuşak sap özellikleri ile diş renginin kırmızı ve pembemsi olması da ayırt edici unsurlar arasında yer alıyor.

Hasat Sürecinde İşçilerin Yorucu Çalışmaları

Sarımsak tarlasında çalışan işçiler, zorlu hava koşullarına rağmen durumdan mnews10 olmaktan vazgeçmiyor. İşçilerden Ali Titrek, "Temmuzda 15-20 gün boyunca sıcağın altında Taşköprü'nün beyaz altınını topluyoruz. Sıcaktan şapkayla korunuyoruz," şeklinde konuştu. Diğer bir işçi Satı Kurişgil ise, "Çok sıcak oluyor ama elimizden geldiğince çalışıyoruz. Bu işi en doğal şekilde yapıyoruz," dedi.

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde "beyaz altın" olarak nitelendirilen sarımsağın hasadı, zaman...

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde "beyaz altın" olarak nitelendirilen sarımsağın hasadı, zaman zaman 40 dereceyi bulan sıcaklıkta geleneksel yöntemlerle yapılıyor. Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye'de coğrafi işaret tescili bulunan Taşköprü sarımsağı, bu yıl yaklaşık 28 bin dekarda üretiliyor. Kastamonu ve Taşköprü'nün yanı sıra çevre illerden gelerek sarımsak tarlasında çalışan işçiler, kavurucu sıcağa rağmen hasadı sürdürüyor.

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde "beyaz altın" olarak nitelendirilen sarımsağın hasadı, zaman...

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde "beyaz altın" olarak nitelendirilen sarımsağın hasadı, zaman zaman 40 dereceyi bulan sıcaklıkta geleneksel yöntemlerle yapılıyor. Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye'de coğrafi işaret tescili bulunan Taşköprü sarımsağı, bu yıl yaklaşık 28 bin dekarda üretiliyor. Kastamonu ve Taşköprü'nün yanı sıra çevre illerden gelerek sarımsak tarlasında çalışan işçiler, kavurucu sıcağa rağmen hasadı sürdürüyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı