Yangının Çıkış Sebepleri ve Büyümesi
Kartalkaya Kayak Merkezi'nde 21 Ocak'ta meydana gelen ve 78 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Grand Kartal Otel yangınına ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda, yangının çıkmasında ve büyümesinde otel sahipleri ve yönetim kurulunun sorumlulukları ön plana çıkıyor.
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığına sunulan raporda, yangının saat 03.16'da otelin 4. katındaki restoran bölümünde bulunan bir grill plate cihazının aşırı ısınması sonucu başladığı kaydedildi. Cihazın termostatının çalışmaması nedeniyle başlangıçta yağda aşırı ısınma ve buharlaşma görüldü. Bu durum, 03.24'te çöp bidonuna sıçrayan ateşle yangının büyümesine sebep oldu.
Yangın, çöp bidonundaki alevlerin LPG fleksi hortumunu eritmesiyle 03.26'da kontrol edilemez bir hal aldı. Dumanlar merdiven boşluklarını kullanarak üst katlara yayıldı. Bina içindeki ahşap kaplama ve yalıtım malzemeleri yangının yayılmasına katkı sağladı.
Yangın Güvenliği İhlalleri
Raporda belirtilen birçok etken, yangının büyümesine neden oldu. Bunlar arasında, mutfak çalışanlarının yangına müdahale konusunda yetersiz kalmaları, yangın alarm sistemlerinin çalışmaması, personelin tahliye konusunda gecikmeleri yer aldı. Ayrıca, otelin tasarımındaki bazı kusurlar da yangının yayılmasında etkin rol oynadı.
Raporun bir diğer önemli bulgusu, asansör boşluklarının yangın dumanını yaymada etkili bir rol oynadığı. Yangının yayılmasında asansörlerin yetersiz havalandırma ve duman tahliye sistemlerinin olmaması öne çıkıyor. Yangının patlak verdiği alandaki yapı malzemeleri de güvenlik açısından eksik değerlendirildi.
Denetim Eksiklikleri
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın otel işletmeleri üzerindeki denetimlerinin yetersiz olduğu vurgulandı. Denetimlerde, insan sağlığı ve güvenliğine dair kritik noktalara eğilmediği, eksikliklerin tespit edilmediği ifade edildi. Ayrıca, Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nün yangın denetimlerinde eksiklikler ve usulsüzlükler tespit edildi.
Sorumluların Belirlenmesi
Yangınla ilgili sorumluları belirlemek amacıyla, çeşitli kusur derecelendirmeleri yapılmış. Kamu kurumlarının birinci derecede etkili olduğu, otel sahipleri ve yöneticilerin ise eksikliklerin farkında olmalarına rağmen gerekli önlemleri almadıkları tespit edildi.
Yangının başlangıcından itibaren yaşanan ihmal ve yanlış uygulamaların otelin işletmesinden sorumlu yöneticiler ve mimari proje sahipleri tarafından yapıldığı, dolayısıyla yangının engellenebilir bir durum olduğu ifade edildi.
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'nde 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınına ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda ayrıca otele ve çıkan yangının ilk anları ile yangın sonrasına ait fotoğraflar ile çeşitli kroki ve belgeler de yer aldı.
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'nde 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınına ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda ayrıca otele ve çıkan yangının ilk anları ile yangın sonrasına ait fotoğraflar ile çeşitli kroki ve belgeler de yer aldı.