kars şeker fabrikası'nda 2026-2027 pancar alım kampanyası başladı

Kars Şeker Fabrikası'nda 2026-2027 pancar alım kampanyası törenle açıldı; hedef 210 bin ton, üreticilere yüzde 5 teşvik ve nakliye desteği verilecek.

Yayın Tarihi: 14.10.2026 16:20
Güncelleme Tarihi: 14.10.2026 16:53

kars şeker fabrikası'nda 2026-2027 pancar alım kampanyası başladı

kampanya törenle başladı:

Kars Şeker Fabrikası'nda 2026-2027 pancar alım kampanyası, fabrika sahasında düzenlenen törenle resmen açıldı. Programa Şeker Fabrikası Müdürü Feridun Çoban, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, daire ve kurum amirleri, pancar üreticileri ile fabrika çalışanları katıldı. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinlikte, yeni kampanya dönemine ilişkin hedef ve destekler paylaşıldı.

fabrikanın kapasitesi ve bölgesel potansiyel:

Konuşmasında Feridun Çoban, fabrikanın bir kampanya döneminde yaklaşık 200 bin ton pancar işleme kapasitesi olduğunu belirtirken, bu dönemde işleme hedefinin 210 bin ton olduğunu vurguladı. Mevcut şartlarda bölgede yaklaşık 50-60 bin dekar alanda şeker pancarı ekimi yapıldığını söyleyen Çoban, Kars ve çevresinin 250-300 bin ton üretim potansiyeline sahip olduğunu ifade etti ve mevcut üretimin artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Çoban, Kars'ın iklim koşulları nedeniyle verimde İç Anadolu ve batı bölgelerine kıyasla farklılıklar görülebileceğini, ancak pancardaki şeker oranının daha yüksek gerçekleşmesinin verim düşüklüğünü telafi eden önemli bir avantaj sunduğunu belirtti. Bu durumun, üretimin planlanması ve fabrikanın hammadde temininde değerlendirilmesinin önemini artırdığını söyledi.

üreticilere yönelik teşvikler ve nakliye destekleri:

Törende açıklanan destek uygulamalarıyla üreticilerin pancar teslimatlarını teşvik etme amaçlandığı bildirildi. Fabrika yönetimi, tarladan doğrudan getiren ve pancarı yüzde 10 ve üzeri polar şeker içeriğine sahip olan üreticilere, baz alım fiyatı üzerinden yüzde 5 oranında pancar üretimini teşvik primi ödeneceğini açıkladı.

Ayrıca köylerin fabrika mesafelerine göre verilecek nakliye destek primi uygulanacağı bilgisi paylaşıldı. Taahhüt ettiği pancarın tamamını teslim eden üreticilere ise baz alım fiyatının yüzde 4’ü oranında kota tamamlama primi verileceği ifade edildi. Bu desteklerin, teslimatları artırarak fabrikanın kapasitesinin daha verimli kullanılmasına katkı sağlaması hedefleniyor.

Destek ve prim uygulamalarının yanı sıra, tören kapsamında fabrikaya kampanya döneminde ilk pancarı getiren beş çiftçiye çeşitli hediyeler takdim edildi. Hediye töreni sembolik olarak üreticilerin emeğini ön plana çıkarırken, ardından getirilen pancarlar tartılarak alım işlemleri başlatıldı.

Yeni kampanya döneminin bölgedeki pancar üreticileri, tarımsal faaliyetler ve fabrika üretimi açısından kritik bir dönem olması bekleniyor. Fabrika yetkilileri, mevcut potansiyelin daha etkin kullanılması ve ekim alanlarının genişletilmesi yönünde çalışmaların süreceğini belirtti.

FABRİKA SAHASINDAKİ PROGRAMA ŞEKER FABRİKASI MÜDÜRÜ FERİDUN ÇOBAN, AK PARTİ KARS İL BAŞKANI ADEM...

FABRİKA SAHASINDAKİ PROGRAMA ŞEKER FABRİKASI MÜDÜRÜ FERİDUN ÇOBAN, AK PARTİ KARS İL BAŞKANI ADEM ÇALKIN, DAİRE VE KURUM AMİRLERİ, PANCAR ÜRETİCİLERİ VE FABRİKA ÇALIŞANLARI KATILDI.

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.