Karasu'da karaya oturan Ninova gemisine ikinci keşif dalışı gerçekleştirildi

Karasu sahilinde 1 Mayıs 2026'da karaya oturan Kamerun bandıralı Ninova'ya, hasar tespiti için ikinci keşif dalışı yapıldı; çalışmalar ve geminin havadan görüntüleri paylaşıldı.

Yayın Tarihi: 07.05.2026 16:46
Güncelleme Tarihi: 07.05.2026 16:57

Karasu'da karaya oturan Ninova gemisine ikinci keşif dalışı gerçekleştirildi

Karasu'da karaya oturan Ninova gemisine ikinci keşif dalışı gerçekleştirildi

Sakarya'nın Karasu sahilinde karaya oturan gemi için hasar tespiti amacıyla ikinci keşif dalışı yapıldı. Dalış çalışmaları sırasında geminin durumu ve çevresel riskler havadan da görüntülendi.

Olayın kronolojisi

Ninova isimli, Kamerun bandıralı ve 80 metre uzunluğundaki kuru yük gemisi, 27 Aralık 2025 tarihinde Karasu sahasına demirlemiş; ticari anlaşmazlık nedeniyle yükünü boşaltmayarak yaklaşık 4,5 ay demirli kalmıştı. Gemi, 1 Mayıs 2026 tarihinde etkili olan şiddetli fırtına nedeniyle karaya oturmuştu.

Keşif dalışları ve amaç

Dün gerçekleştirilen ilk keşif dalışı sonrası, bugün özel bir firmaya ait ekipler tarafından ikinci keşif dalışı yapıldı. Çalışmaların amacı, hasar raporu oluşturmak için su altı koşullarını, gövde bütünlüğünü ve potansiyel çevresel riskleri değerlendirmektir. Ayrıca, çalışmalara eşlik eden ekipler geminin havadan görüntülerini de kaydetti.

Keşif dalışları, su altı fotoğraf ve videoları, sonar taramaları ile desteklenerek teknik raporların hazırlanmasına zemin oluşturuyor. Bu raporlar, geminin kurtarılması, yükün durumu ve çevresel etkilerin yönetimi için temel veri sağlayacak.

Sonraki adımlar

Yapılan keşif ve değerlendirme çalışmalarının ardından uzman ekipler tarafından detaylı hasar raporu hazırlanacak ve kurtarma ile çevresel risk yönetimi seçenekleri değerlendirilecek. Yetkililer ve ilgili kurumlarla koordinasyonun sağlanmasıyla birlikte, mühendislik ve kurtarma planlarının aşamalı olarak belirlenmesi bekleniyor.

Önemli bilgiler: Gemi adı: Ninova; Bayrak: Kamerun; Varış tarihi: 27 Aralık 2025; Karaya oturma: 1 Mayıs 2026; Uzunluk: 80 metre.

YAKLAŞIK 4,5 AY ÖNCE KARASU SAHASINA DEMİRLEYEN VE 1 MAYIS 2026 TARİHİNDE DE ŞİDDETLİ FIRTINA...

YAKLAŞIK 4,5 AY ÖNCE KARASU SAHASINA DEMİRLEYEN VE 1 MAYIS 2026 TARİHİNDE DE ŞİDDETLİ FIRTINA NEDENİYLE KARASU SAHİLİNDE KARAYA OTURAN KAMERUN BANDIRALI NİNOVA İSİMLİ KURU YÜK GEMİSİNE İKİNCİ KEZ KEŞİF DALIŞI YAPILDI. DALIŞ ÇALIŞMALARI VE KARAYA OTURAN GEMİ HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ.

YAKLAŞIK 4,5 AY ÖNCE KARASU SAHASINA DEMİRLEYEN VE 1 MAYIS 2026 TARİHİNDE DE ŞİDDETLİ FIRTINA...

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.