Osmanlı döneminden sonra Türklerin gün geçtikçe daha fazla tükettiği salep, günümüzde de özellikle kış ayları içersinde vazgeçilmez bir ürün olarak sofralarımızda yerini alıyor. Türkiye’de üretime daha yeni yeni artmaya başlayan salebin güncel ihtiyacının ise sadece %20’si karşılanabiliyor.
SALEP ÜRETEN KÖŞEYİ DÖNÜYOR
Salep üretiminin yapılması için oldukça elverişli topraklara sahip olan Karadeniz bölgesinde, son yıllar içersinde fındıktan kaynaklı yüzü gülmeyen çiftçiler, topraklarına tek tek salep ekmeye başladı. Salep üretimi yapan çiftçiler kilosundan 3000 TL kazançla ceplerini doldurabiliyor. Salep yetiştirmek zor bir süreci beraberinde getirse de, uygun koşullar sağlandığı zaman kazancı oldukça yüksek olan ürünler arasında yer alıyor. Salep yöneticiliği yapan Süleyman Yüksel, toprağın salebi sevdiği takdirde 100.000 TL’lik mal üreten bir çiftçinin yüzde 40'ının masraflarına çıkarması gerektiği zaman kalan yüzde 60'ının kendisine kar olarak kaldığını dile getiriyor.