
Yılda 149 Milyar Mikroplastik Karadeniz'e Dökülüyor
Karadeniz'e, her yıl 149 milyar mikroplastik parçacığı akarsularla taşınıyor. Bu mikroplastiklerin 19 milyar adet ile en fazla bölüme Yeşilırmak akarsuyundan, en az 150 milyon adet ile Çamburnu akarsuyundan taşındığı tespit edildi.
Ekosistem Üzerindeki Etkileri
Mikroplastikler, 1 mikrometre ile 5 milimetre arasında değişen plastik parçacıkları olarak tanımlanmakta ve yüzeylerinde zararlı maddeler barındırarak ekosistemi kirletebiliyor. Bu durum, balıklar gibi sucul organizmaların bu parçaları besin olarak algılayarak tüketmesini sağlıyor ve besin zincirine kadar ulaşan kimyasallar nedeniyle insan sağlığını tehdit ediyor.
Akarsulardaki Mikroplastik Miktarları
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kenan Gedik, liderliğindeki araştırmada, Karadeniz'e akan toplam 29 akarsuyun mikroplastik taşıma oranları incelendi. 1 metreküp suda en fazla mikroplastik sayısı 29,8 adet ile Değirmendere akarsuyunda, en düşük ise 1 adet ile Sakarya nehrinde tespit edildi.
Doğu ve Batı Karadeniz Arasındaki Farklar
Doğu Karadeniz'deki akarsulardan taşınan mikroplastik miktarlarının Batı Karadeniz'dekilerden daha yüksek olduğunu belirten Gedik, bu bölgedeki ortalama mikroplastik yoğunluğunun 11, Batı Karadeniz'deki yoğunluğun ise 5 olduğunu ifade etti.
Mikroplastik Kaynakları ve Önlemler
Araştırmada en yaygın mikroplastik formları, genellikle tekstil ürünlerinden kaynaklanan lifler (yüzde 64,1) ve poşet gibi ambalajlardan kaynaklanan parçalar (yüzde 28,3) olarak tespit edildi. Gedik, plastik kirliliğinin önlenmesi için bireysel önlemler ile birlikte uluslararası konsorsiyum kararlarının alınmasının önemine vurgu yaptı.