DOLAR
42,72 -0,06%
EURO
50,09 0,22%
ALTIN
5.934,89 -0,28%
BITCOIN
3.706.675,83 1,02%

Karabük Üniversitesi'nin safran, sarımsak ve kırmızı biber orijin tespiti projesine TÜBİTAK-Macaristan desteği

Karabük Üniversitesi liderliğindeki proje, NIR spektroskopisi ve fitokimyasal analizle safran, sarımsak ve kırmızı biberin kimlik ve coğrafi orijin tespitini hedefliyor.

Yayın Tarihi: 17.12.2025 11:24
Güncelleme Tarihi: 17.12.2025 11:24

Karabük Üniversitesi'nin safran, sarımsak ve kırmızı biber orijin tespiti projesine TÜBİTAK-Macaristan desteği

Karabük Üniversitesi'nin safran, sarımsak ve kırmızı biber projesi TÜBİTAK-Macaristan ortaklığıyla desteklendi

Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran başta olmak üzere yüksek katma değerli sarımsak ve kırmızı biberin kimlik doğrulaması ve orijin tespitini hedefleyen uluslararası proje, TÜBİTAK-Macaristan iş birliği kapsamında desteklenmek üzere kabul edildi. Proje, Karabük Üniversitesi (KBÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Mukaddes Kılıç Bayraktar tarafından yürütülüyor.

Projenin kapsamı ve yöntemleri

Çalışmada, yüksek ekonomik değere sahip tarım ürünlerinin Yakın Kızılötesi (NIR) spektroskopisi ve fitokimyasal analiz yöntemleriyle kimlik doğrulaması ve coğrafi orijin tespiti için bilimsel altyapı oluşturulması amaçlanıyor. Projenin özellikle Karabük ve çevresinde yetiştirilen safranın bilimsel verilerle tanımlanmasına ve farklı bölgelerden gelen ürünlerden ayrılmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Bu kapsamda hedeflenen temel çıktılar arasında ürün sahteciliğinin önüne geçilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi ve bölgesel ürünlerin marka değerinin korunması yer alıyor. Yerel safranın izlenebilirliğinin artırılmasıyla üretici ve tüketici güveninin desteklenmesi planlanıyor.

Üniversite-sanayi ve uluslararası iş birliği

Toplam 4,3 milyon lira bütçeye sahip proje kapsamında Karabük Üniversitesine 3 milyon lira, sanayi ortağına ise 1,3 milyon lira destek sağlanacak. Proje, üniversite-sanayi iş birliğinin yanı sıra Türkiye-Macaristan akademik ve endüstriyel ortaklığını içeren çok paydaşlı bir yapıyla yürütülecek.

Türkiye ekibinde proje yürütücüsü Mukaddes Kılıç Bayraktar ile birlikte Bayburt Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Hacer Akpolat araştırmacı olarak yer alıyor. Macaristan tarafında akademik ortak Macar Tarım ve Yaşam Bilimleri Üniversitesinden Prof. Dr. Zoltn Kovcs, sanayi ortağı olarak ise ADEXGO firmasından Dr. György Bzr projede görev alacak.

Bölgesel tarım ürünlerine bilimsel katkı

Uluslararası iş birliği çağrısı kapsamında desteklenen proje, bölgesel tarım ürünlerinin bilimsel temelde korunması, tanımlanması ve ticarî değerinin artırılması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Projenin, özellikle safran üretiminin yaygın olduğu bölgelerde bilim temelli kalite güvencesi oluşturması bekleniyor.

KARABÜK’ÜN SAFRANBOLU İLÇESİYLE ÖZDEŞLEŞEN SAFRAN BAŞTA OLMAK ÜZERE YÜKSEK KATMA DEĞERLİ SARIMSAK...

KARABÜK’ÜN SAFRANBOLU İLÇESİYLE ÖZDEŞLEŞEN SAFRAN BAŞTA OLMAK ÜZERE YÜKSEK KATMA DEĞERLİ SARIMSAK VE KIRMIZI BİBERİN KİMLİK DOĞRULAMASI VE ORİJİN TESPİTİNİ HEDEFLEYEN ULUSLARARASI PROJE, TÜBİTAK-MACARİSTAN İŞ BİRLİĞİ KAPSAMINDA DESTEKLENECEK.

KARABÜK’ÜN SAFRANBOLU İLÇESİYLE ÖZDEŞLEŞEN SAFRAN BAŞTA OLMAK ÜZERE YÜKSEK KATMA DEĞERLİ SARIMSAK...

Yazar
EDİTÖR

Sultan Bulut

Ben Sultan Bulut, 28 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Yaşam kategorisinde moda, kültür-sanat etkinlikleri ve şehir rehberleri hazırlıyorum. Trendleri yakından takip ederim. Estetik zevkime güvenirim ve detaycıyımdır.