Karabük'te 'mucize bitki' safran çiçek açtı
Türkiye'de ağırlıklı olarak Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen ve 'mucize bitki' olarak anılan safranın çiçekleri açtı. Her yıl ağustosta ekimine başlanan, ekim-kasımda mor renkli ve hoş kokulu çiçekler veren bitki, bölge tarımında özel bir yer tutuyor.
Üretim, kullanım ve ekonomik veri
Safran, 15-30 santimetre uzunluğunda çiçekler veren bir bitki olup, ilçede 14 köyde 45 çiftçi tarafından yaklaşık 105 dekar alanda üretiliyor. Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi pek çok sektörde kullanılan safrandan bu yıl 55 kilogram ürün elde edilmesi amaçlanıyor. Bitkinin özelliği olarak, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilmesi ve 80 bin çiçekten yalnızca yarım kilogram ürün elde edilebilmesi öne çıkıyor. Geçen yıl safranın kilogramı 450 bin liradan satıldı.
Çiçek toplama, zamanlama ve turizm
Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi'nde safran yetiştiriciliği yapan İsmail Yılmaz, yaklaşık 25 dekar alanda üretim yaptığını belirtti. Yılmaz, havaların serinlediğini ve yağmurun ardından safranın çiçeklenmeye başladığını söyleyerek, "15 Kasım'a kadar çiçeklenme devam eder. Her gün çiçek toplarız." dedi.
Yılmaz tarlasının turizme açık olduğunu, misafirlerin tarlada safran çiçeği toplayabildiğini ve köylerinin Safranbolu'nun en fazla safran üretilen köyü olduğunu vurguladı. Safran tarlaları yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor; Yılmaz'a göre her yıl yaklaşık 50 bin kişi safran tarlalarını ziyaret ediyor.
Türkiye'de ağırlıklı olarak Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen ve "mucize bitki" olarak adlandırılan safran çiçek açtı.