Tarım ve Orman Bakanlığı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, nektar ve polen bakımından zengin kanolanın arılar için önemli bir besin kaynağı olduğunu açıkladı.
Tülek, kanolanın önemli bir yağ bitkisi olarak, Trakya'da geniş alanlarda üretildiğini belirtti. Baharda açan sarı çiçekleriyle tarlaları renklendiren kanolanın ekiminin, enstitünün deneme çalışmaları kapsamında Karaağaç Mahallesi'nde gerçekleştirilmiş olduğunu ifade etti.
Bu yıl yaşanan kış kuraklığının olumsuz etkilerinin, bahar yağışlarıyla ortadan kalktığını belirten Tülek, "Kanola, Trakya'da önemli münavebe bitkilerinden biri. Kışlık ekilişlerde bölgemizde buğday ve arpa başta olmak üzere kanola ekimi yapılıyor. Yazlık olarak diğer münavebe bitkimiz ise ayçiçeği. Dönüşümlü olarak bu bitkilerin ekimi yapılıyor," dedi.
Tülek, kanolanın yağ bitkisi olmasının yanı sıra arıcılık faaliyetlerine de katkı sağladığını vurgulayarak, "Kanolanın göz alıcı bir güzelliği var, bahar aylarında görsel şölen sunuyor. Kanola, arıcılık açısından da çok önemli bir bitki. Bu alanlardan beslenen arıların yaptığı ballarla ciddi bir üretim gerçekleştiriliyor. Kanola tarlalarının yanına gidince sürekli arı seslerini duyabilirsiniz. Arıcılığı da ikinci bir gelir olarak düşünebilirsiniz," sözlerini kaydetti.
Trakya'da geniş alanlarda üretimi yapılan kanola, baharda açan sarı çiçekleriyle tarlaları renklendiriyor. Nektar ve polen bakımından zengin olan kanola, arıcılık için de avantaj sağlıyor.
Trakya'da geniş alanlarda üretimi yapılan kanola, baharda açan sarı çiçekleriyle tarlaları renklendiriyor. Nektar ve polen bakımından zengin olan kanola, arıcılık için de avantaj sağlıyor.