DOLAR
42,71 -0,05%
EURO
50,23 -0,06%
ALTIN
5.871,54 0,61%
BITCOIN
3.715.024,36 -1,32%

Kanada hükümeti Air Canada–CUPE ihtilafında zorunlu tahkim kararı aldı

Kanada Hükümeti, Air Canada ile 10 binden fazla uçuş görevlisini temsil eden CUPE arasındaki anlaşmazlık için bağlayıcı zorunlu tahkim talimatı verdi; taraf tepkileri sürüyor.

Yayın Tarihi: 17.08.2025 21:52
Güncelleme Tarihi: 17.08.2025 21:52

Kanada hükümeti Air Canada–CUPE ihtilafında zorunlu tahkim kararı aldı

Hükümet zorunlu tahkim talimatı verdi

Federal Çalışma Bakanı Patty Hajdu, CBC News'e verdiği basın açıklamasında, Air Canada ile Kanada Kamu Çalışanları Sendikası (CUPE) arasında süren çalışma uyuşmazlığı için zorunlu tahkim talimatı verdiğini duyurdu. Karar, iki tarafın aylardır devam eden müzakerelerinin sonuçsuz kaldığı değerlendirmesi üzerine alındı.

Tahkim sürecinin niteliği

Hajdu'nun açıklamasına göre, yürürlüğe giren talimatla anlaşmazlık artık müzakere ya da grev yoluyla değil, hakem kurulunun vereceği kararla çözülecek. Kararın bağlayıcı olması nedeniyle, tarafların hakem kurulunun kararına uyması bekleniyor.

Havayolu ve sendika açıklamaları

Air Canada, hükümetin tahkim kararının ardından operasyonların yeniden başlayacağını belirterek, ilk seferlerin bu akşam gerçekleştirileceğini ve operasyonların tamamen normale dönmesinin birkaç gün sürebileceğini açıkladı.

CUPE ise hükümetin kararına tepki gösterdi ve açıklamada şunları bildirdi: "Yüzde 70'i kadın olan ve yüzde 100'ü her işe geldiklerinde işverenleri tarafından saatlerce ücretsiz çalışmaya zorlanan 10 bin uçuş görevlisinin tüzük haklarını ihlal eden ve anayasaya açıkça aykırı bu karara karşı çıkacağız." Sendika, karar sonrası grev eylemlerinin sürdürüleceğini duyurdu.

Operasyonel etkiler

Daha önce Air Canada'nın günlük yaklaşık 700 uçuş gerçekleştirdiği ve faaliyetlerin tamamen askıya alınması durumunda günlük yaklaşık 130 bin kişinin etkilenebileceği belirtilmişti. Hükümetin tahkim kararıyla, bu etkinin azaltılması ve uçuşların kademeli olarak yeniden başlaması hedefleniyor.

Kaynak: CBC News ve tarafların basın açıklamaları.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı