Gümrük Vergisi 30 Gün Durduruldu
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, sınır güvenliğini artırmaya yönelik alacakları önlemler çerçevesinde ABD'nin ülkeye getirdiği %25'lik gümrük vergisinin en az 30 gün süreyle durdurulduğunu açıkladı.
Trudeau, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği olumlu görüşmeleri vurguladı. Kanada'nın 1.3 milyar dolarlık sınır planını uygulamaya koyacağını bildirdi.
Sınır güvenliğini sağlamak için yeni helikopterler, teknolojik destek ve personel kaynakları artıracaklarını belirten Trudeau, Amerikalı ortaklarıyla işbirliğini geliştirdiklerini ve fentanil akışını durdurmak için gereken kaynakları sağlayacaklarını ifade etti.
Trudeau ayrıca, sınırı korumak için yaklaşık 10,000 personelin görev yaptığını aktardı. Bunun yanı sıra Kanada'nın bir Fentanil Çarı ataması konusunda yeni taahhütlerde bulunacaklarını, kartelleri terörist olarak sınıflandıracaklarını ve sınırda 7/24 gözetim sağlayacaklarını duyurdu.
Organize suçlar ve fentanil ile mücadele amacıyla “Kanada-ABD Ortak Hareket Gücü” başlatılacağını da belirten Trudeau, yeni bir istihbarat yönergesi imzaladıklarını ve bunu 200 milyon dolarla destekleyeceklerini açıkladı. Trudeau, birlikte çalışırken gümrük vergisi tasarısının en az 30 gün süreyle durdurulacağını ekledi.
Daha önce, ABD Başkanı Trump, 1 Şubat'ta imzaladığı bir kararnameyle Kanada ve Meksika'dan yapılan ithalata %25, Çin'den yapılan ithalata ise %10 ek gümrük vergisi getirmişti.