DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.854.041,32 -0,21%

Kanada, 1 Eylül'den itibaren USMCA kapsamındaki ABD misilleme tarifelerini kaldırıyor

Başbakan Mark Carney, 1 Eylül'den itibaren USMCA kapsamındaki ABD mallarına uygulanan misilleme gümrük vergilerinin kaldırılacağını, çelik, alüminyum ve otomobil tarifelerinin süreceğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 22.08.2025 20:39
Güncelleme Tarihi: 22.08.2025 20:39

Kanada, 1 Eylül'den itibaren USMCA kapsamındaki ABD misilleme tarifelerini kaldırıyor

Kanada, USMCA kapsamındaki misilleme tarifelerini 1 Eylül'de kaldıracak

Kanada Başbakanı Mark Carney, düzenlediği basın toplantısında, 1 Eylül tarihinden itibaren USMCA (ABD-Meksika-Kanada Anlaşması) kapsamındaki ABD mallarına uygulanan misilleme gümrük vergilerinin kaldırılacağını duyurdu.

Gerekçe ve kapsam

Carney, ABD'nin dünya üzerindeki ortalama gümrük vergisi oranının geçen yılın sonunda yüzde 2'nin biraz üzerinde olduğunu, bunun şu anda yüzde 16 seviyesine çıktığını hatırlattı. Daha önce yaşanan ticaret anlaşmazlıklarında Kanada'nın, Kanadalı işçileri ve işletmeleri korumak ve ABD ile müzakere yoluyla anlaşmaya varılmasını teşvik etmek amacıyla bir dizi misilleme gümrük vergisi uygulamaya koyduğunu belirtti.

Carney, USMCA ile uyumlu olan ihracatın Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası (IEEPA) kapsamında getirilen gümrük vergilerine tabi olmayacağını hatırlatarak, ABD'nin bu kararı sonucunda Kanada mallarına uygulanan fiili ABD gümrük vergisi oranının yüzde 5,6 olduğunu vurguladı. Carney ayrıca şunları söyledi: "Bu oran, ABD'nin tüm ticaret ortakları arasında en düşük seviyede kalıyor. Kanada-ABD ticaretinin yüzde 85'inden fazlası artık gümrüksüz olarak gerçekleştiriliyor. Kanada şu anda ABD ile en iyi ticaret anlaşmasına sahip."

Sürdürülmesi planlanan tarifeler

Başbakan Carney, alınan kararın USMCA taahhütleriyle uyumlu olduğunu belirterek, "Kanada'nın USMCA taahhütleriyle uyumlu olarak, anlaşma kapsamındaki ABD mallarına uygulanan tüm gümrük vergilerini kaldırarak ABD ile eşit şartlar sağlayacağını duyuruyorum." ifadelerini kullandı. Bununla birlikte, çelik, alüminyum ve otomobil sektörlerine uygulanan gümrük vergilerinin kaldırılmayacağı ve bu tarifelerin devam edeceği bildirildi.

İkili ilişkiler ve izlenecek yol

Carney, ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği görüşmeye atıfta bulunarak, iki ülkenin stratejik sektörlerdeki mevcut ticaret sorunlarını ele almak ve ticaret, yatırım ile güvenlik alanlarında fırsatları değerlendirmek üzere görüşmeleri yoğunlaştıracaklarını anlattı. Ayrıca, Kanada'nın ticari ilişkileri geliştirirken işçileri, işletmeleri ve tüketicileri desteklemek için gerekli tüm önlemleri almaya devam edeceğini belirtti.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı