DOLAR
42,69 -0,01%
EURO
50,15 -0,05%
ALTIN
5.922,37 -0,25%
BITCOIN
3.662.285,79 0,07%

Kamu Yöneticilerinin E-imzalarıyla Sahte Belge Düzenleyenlerin Soruşturması Tamamlandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kamu yönetiminden 65 sanık hakkında sahte e-imza üretimi nedeniyle 5 ila 50 yıl hapis cezası talep etti.

Yayın Tarihi: 30.07.2025 16:30
Güncelleme Tarihi: 30.07.2025 16:30

Kamu Yöneticilerinin E-imzalarıyla Sahte Belge Düzenleyenlerin Soruşturması Tamamlandı

Ankara'da Kamu Yöneticilerinin E-imzalarıyla Sahte Belge Düzenleyen Sanıklar için İddianame Düzenlendi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bazı kamu kurumlarındaki yöneticilerin e-imzasını kopyalayarak çeşitli belgelerde sahte e-imza üreten 65 sanık hakkında, 5 yıldan 50 yıla kadar hapis cezası talebiyle iddianame düzenledi.

Yürütülen soruşturma kapsamında, sanıkların, aralarında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı, Başkan Yardımcısı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) Eğitim ve Öğretim Başkanının yanı sıra 14 farklı üniversitenin Öğrenci İşleri Daire Başkanları ve personelinin e-imzalarını kopyaladıkları tespit edildi.

Suçlamalar ve Yapılan İşlemler

Başsavcılık, 65 sanık hakkında "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak", "bilişim sistemindeki verileri bozma yok etme, erişilemez kılma, sisteme veri yerleştirme" ve "bilişim sistemine hukuka aykırı müdahale suretiyle haksız çıkar sağlama" gibi suçlardan iddianame düzenlendi. İddianamede, sanıkların çeşitli kamu kurumlarına ait sistemlere yetkisiz erişim sağladıkları, sahte sürücü belgesi ve mezuniyet belgeleri oluşturdukları belirtildi.

Sanıkların, 6 Şubat 2023 tarihindeki Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden avukatların üniversite kayıtlarını kullanarak yeni adaylar için mezuniyet belgeleri düzenlemeye çalıştıkları da ortaya çıktı. Bu süreçte, bazı sanıkların sahte mezuniyet belgeleri temin ettiğine dair mesaj kayıtları da bulundu.

270 E-imza Üretildi

Sanık A.A, Z.K'nın yönlendirmesiyle birlikte, toplamda 270 e-imza üretildiğini ve bu e-imzaların yasadışı işlemler için kullanıldığını aktardı. Ayrıca, yabancı dil sınavlarına başka adaylar adına girerek yüksek puan alanların üniversitelere öğretim görevlisi olarak yerleştirildiği ifade edildi.

Sanık Z.K, daha önce benzer suçlamalarla yargılandığını belirtti. Ancak, mevcut suçlamaları reddetti ve yaşadığı sorunların A.A tarafından yaratıldığını öne sürdü.

Sonuç ve İlerleyen Süreç

Sanıklar hakkında, belirlenen suçlardan 5 yıldan 50 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianame, Ankara 23. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı