Kaldırımlarda yaşanan işgal sosyal medyada tartışma başlattı
Tatil için geldiği Antalya'da kaldırım ve yol kenarlarının araçlarla işgal edildiğini görüp kayıt alan Akın Kemal, çektiği videoyu sosyal medyada paylaşarak duruma tepki gösterdi. Paylaşım yüzbinlerce kişiye ulaşırken binlerce beğeni ve yorum aldı. Kemal, görüntülerde özellikle PTT'ye ait araçların yanı sıra otomobil ve motosikletlerin yayaların kullanım alanını daralttığını vurguladı.
Paylaşımında toplumda empati çağrısı yapan Kemal, "Tekerlekli sandalyeli birisi olarak buradan geçmiş olsam oturur ağlardım. Kendimi çok çaresiz hissederdim. Birazcık insaf, biraz duyarlılık" sözleriyle dikkat çekti.
görüntülerde öne çıkan sorunlar:
Kemal, kayıt sırasında kaldırım ve yol kenarında park etmiş büyük araçların yayaların ve bisikletlilerin geçişini zorlaştırdığını belirtti. Kendisinin bisikletle geçmeye çalışırken zorlandığını, engelli vatandaşlar, bebek arabası kullanan aileler ve yaşlıların bu noktada daha büyük güçlüklerle karşılaşacağını ifade etti. Görüntüler, kaldırımlarda sadece geçici duraklama değil, yayaların güvenli ve rahat hareketini engelleyecek boyutta işgali ortaya koydu.
Olayın, yalnızca tek bir mahalle sorunu olmadığını, kent genelinde yaygın bir pratik haline geldiğini söyleyen Kemal, bu tür davranışların toplumsal yaşamda saygısızlığa dönüştüğünü ve pek çok alanda benzer problemlere yol açacağını savundu.
çağrı ve pratik çözüm önerileri:
Kemal vatandaşlara empati kurma çağrısında bulunarak benzer durumlarla karşılaşıldığında sessiz kalmamaları gerektiğini söyledi. "Herkes kendi mahallesini, kendi kapısının önünü düzeltebilirse aslında bütün ülke düzelmiş olacaktır" diyen Kemal, yetkililerden daha etkin denetim beklediğini vurguladı ve yetkili mercilerin inisiyatif yerine görevlerini eksiksiz yapması gerektiğini belirtti.
Pratik bir öneri olarak Kemal, vatandaşların ihlalleri EGM Mobil uygulaması üzerinden bildirebileceklerini anlattı: "Oradan aracın fotoğrafını, videosunu çekip yüklerseniz yetkililer de görevini yapacaktır. 2 dakikanızı alacaktır, lütfen sessiz ve tepkisiz kalmayın."
Yurt dışında müzisyenlik yaparak yaşayan Kemal, tatilde karşılaştığı sorunu görünmez kılmayarak paylaşmasının toplumda yankı bulduğunu ve küçük duyarlılıkların zincirleme etkilerle daha büyük değişimlere yol açabileceğini ifade etti.
ALİ KEMAL