Bist 100
10.045,74 0%
DOLAR
32,46 0,24%
EURO
34,67 0,18%
ALTIN
2.377,36 0,38%

Kahvaltı sofraları alev alacak! 1 Mayıs'ta peynire yüzde 30 zam geliyor

1 Mayıs'tan itibaren üreticinin eline 14,65 lira geçecek şekilde çiğ süt fiyatları zamlanacak. Bu artış peynir ve diğer süt ürünlerine de yansıyacağı tahminleri yapılıyor.

Yayın Tarihi: 18.04.2024 12:17
Güncelleme Tarihi: 18.04.2024 12:17

Kahvaltı sofraları alev alacak! 1 Mayıs'ta peynire yüzde 30 zam geliyor

Geçtiğimiz günlerde Ulusal Süt Konseyi tarafından yapılan açıklamada Mayıs ayında çiğ süt fiyatlarına üretim maliyetli zam yapılması gerekliliği belirtilmişti. Alınan karar doğrultusunda belirli yağ oranlarına göre çiğ süt fiyatlarında yaşanacak olan artış süt ürünlerine de yansıyacağı tahmin ediliyor. Zaten ardı arkası kesilmeyen süt ürünleri fiyatları en ucuz kilosu 200 TL civarında seyretmekteyken, çiğ süt zammının fiyatlara yüzde 20-30 arasında yansıtılacağı tahminleri sunuldu. Peki peynire zam gelecek mi?

PEYNİRE ZAM GELECEK Mİ?

1 Mayıs'tan itibaren üreticinin eline 14,65 lira geçecek şekilde çiğ süt fiyatları zamlanacak. Bu artış peynir ve diğer süt ürünlerine de yansıyacağı tahminleri yapılırken, bu zammın ne kadar olacağı konusundaki açıklamada merakla bekleniyor. Uzmanlar tarafından peynir fiyatlarında %20 ile 30 arasında bir artış beklentisi sunulmuş bulunuyor. Şu anlık stabil olarak gözlemlenen peynir fiyatları da 1 Mayıs itibariyle yukarı yönlü hareket etmesi kaçınılmaz gibi duruyor.

ZAM

PEYNİR ZAMMI NE ZAMAN?

Süt fiyatlarında yaşanan artışın arkasında yatan sebep, artan üretim maliyetleri olarak biliniyor. Ambalaj, yem, mazot gibi girdi maliyetindeki artışların üreticileri zor duruma soktuğu açıklanırken, Bu durumun çiğ sütü fiyatlarına da yansıdığı belirtiliyor. Süt ve süt ürünlerine yapılacak olan zam, zaten yüksek enflasyonla mücadele eden tüketiciyi olumsuz etkileyecek. Dar gelirli birey için kahvaltı sofralarının temel gıda maddelerinden biri olan peynire erişim daha da zorlaşacak

Uzmanlar tarafından bu zamlara yönelik çözüm önerileri sunulurken, kısa vadede devlet tarafından üretici desteğinin arttırılması gerekliliği bildirilmiş bulunuyor. Uzun vade olarak ise tarımsal üretimde verimliliğin arttırılmasının sağlanacağı yatırımların yapılması ve bu sayede ise maliyetlerin düşeceği politikaların hayata geçirilmesi gerektiği de savunuluyor.