Kahramanmaraş’ta emekli memur Mustafa Çot, amatör torna ile el emeğini sanata dönüştürüyor

Kahramanmaraş'ta emekli Mustafa Çot, kendi yaptığı amatör torna makinesiyle bileklikten deri cüzdana dek el üretimleri yapıyor; hobi atölyeye dönüştü.

Yayın Tarihi: 03.04.2026 11:20
Güncelleme Tarihi: 03.04.2026 11:28

Kahramanmaraş’ta emekli memur Mustafa Çot, amatör torna ile el emeğini sanata dönüştürüyor

Emekli memur kendi yaptığı torna ile üretime başladı

Kahramanmaraş’ta yaşayan emekli memur Mustafa Çot, almak istediği bir bilekliğin yüksek fiyatı nedeniyle başladığı hobi serüvenini geliştirerek kendi yaptığı amatör torna makinesi ile üretime geçti. Yaklaşık 10 yıldır el emeğiyle üretim yapan Çot, kurduğu atölyede birçok ürünü el işçiliğiyle üretiyor.

Atölye, malzeme ve üretim çeşitleri

Çot, küçük motorlar ve mandren kullanarak kurduğu torna sistemini bir kaynakçı arkadaşının desteğiyle hayata geçirdi. Bu atölyede bileklik, tespih, kuksa, çerezlik, deri cüzdan gibi hem ahşap hem deri ürünlerin yanı sıra doğal taş ve andız ağacından yapılan parçalar da yer alıyor. Pandemi döneminde evde geçen zamanı fırsata çeviren Çot, üretim alanını genişleterek deri işçiliği ve doğal taş işleme tekniklerini de öğrendiğini belirtti.

Hobi, terapi ve paylaşım

Çot, ürünleri kendisinin tasarlayıp yaptığını vurgulayarak şunları söyledi: "Bazı ürünleri dışarıda görüyoruz, hayranlıkla bakıyoruz ama ya pahalı buluyoruz ya da bulamıyoruz. Biz de farklı platformlardan takip ederek bunların yapımını öğrendik. Hem hobi oldu hem de stres atmamıza vesile oldu. Ortaya bir ürün çıkarmak gerçekten insana haz veriyor."

Doğada kullanıma uygun parçalar geliştirdiklerini, yürüyüşlerde kuksa taşımanın pratik olduğunu ve andız ağacı ile yapılan tespihi öğrendiklerini de aktaran Çot, pandemi sırasında deri kesme, delme gibi el becerilerini edinip kendi cüzdanlarını ve çantalarını üretir hale geldiklerini ifade etti.

Çot, el işiyle uğraşmanın zihni dinlendirdiğini belirterek, "Herkes bir hobi edinmeli. Uzmanlar da söylüyor, el işiyle uğraşmak zihni dinlendiriyor. Gençler sadece telefon ve sosyal medyada vakit geçirmesin. Bir şeyler üretsinler. Bu işler hem terapi oluyor hem de isteyenler için gelir kapısı olabilir" diye konuştu. Zaman içinde çevresine de bu işleri öğretmeye başlayan Çot, atölyesinde bilgi paylaşımını sürdürüyor.

Öne çıkan noktalar: Kendi imkanlarıyla geliştirilen amatör torna makinesi, pandemiyle genişleyen üretim alanı, doğal taş ve ahşap ürünler ile deri işçiliğinin atölyede birleşmesi.

KAHRAMANMARAŞ'TA YAŞAYAN EMEKLİ MEMUR MUSTAFA ÇOT, HOBİSİNİ ZAMANLA GELİŞTİREREK KENDİ ÜRETİM...

KAHRAMANMARAŞ'TA YAŞAYAN EMEKLİ MEMUR MUSTAFA ÇOT, HOBİSİNİ ZAMANLA GELİŞTİREREK KENDİ ÜRETİM ARAÇLARINI DA YAPMAYA BAŞLADI

KAHRAMANMARAŞ'TA YAŞAYAN EMEKLİ MEMUR MUSTAFA ÇOT, HOBİSİNİ ZAMANLA GELİŞTİREREK KENDİ ÜRETİM...

Yazar
EDİTÖR

Elif Çelik

Selam! Ben Elif Çelik, 22 yaşındayım ve Bursa'dan bağlanıyorum. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin en genciyim, yeni mezun oldum. Enerjim süper! Sosyal medya trendleri, sokak röportajları ve gençliğin nabzını tutan konular bende. Bu işe bayılıyorum!