Kahramanmaraş Merkezli Depremlerle İlgili Davalar ve Sonuçları
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası oluşan yıkım ve imara aykırı değişikliklerle ilgili toplamda 1491 dava açıldı. Adalet Bakanlığının verilerine göre, bu davalardan 149'u karara bağlandı ve 189 sanık farklı sürelerde hapis cezasına mahkum edildi.
Deprem Suçları Soruşturma Büroları Kuruldu
Deprem sonrası yıkılan binalar ve imara aykırı değişikliklerle ilgili kapsamlı soruşturmalar yürütüldü. Cumhuriyet başsavcılıkları tarafından oluşturulan “deprem suçları soruşturma büroları”, olay yeri delil toplama ve inceleme işlemleri için 984 bilirkişi görevlendirdi.
Öte yandan, 1342 davada, 193'ü tutuklu olmak üzere toplam 1850 sanığın yargılanmasına devam edilmektedir.
Yargı Teşkilatının Güçlendirilmesi
Deprem bölgesindeki adalet hizmetlerinin etkinliğini artırmak amacıyla yargı seferberliği başlatıldı. Bu çerçevede, vatandaşların hak kaybına uğramamaları için yargı alanındaki süreler geçici olarak durduruldu, icra takibi ise bazı istisnalarla yasaklandı.
Ayrıca, bölgedeki yargı teşkilatının güçlendirilmesi için toplam 682 ilk derece mahkemesi kuruldu. Bunun yanında, 15 bölge adliye mahkemesi dairesi ile hakim ve savcı sayısı artırıldı. Adalet Bakanlığı tarafından 2025 yılı yatırım programında, deprem bölgesinde 21 adliye hizmet binası, 12 ceza infaz kurumu ve 3 adli tıp hizmet binası inşa edilmesi planlanıyor.
Şu anda inşaat aşamasında olan 8 adliye, 2 ceza infaz kurumu, 2 adli tıp ve 11 kamu personel konutu binası bulunmaktadır.