Çardak'ta nesilden nesile aktarılan bir yemek kültürü:
Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesine bağlı Çardak Mahallesi'nde, 1860'lı yıllardan bu yana süren ekmek geleneği bugün de yaşamaya devam ediyor. Mahalledeki fırınlar, hem günlük tüketimi karşılıyor hem de bölgeye özgü lezzetleri koruyarak ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Çardak'ta üretim yapan işletmeler, geleneksel yöntemleri koruyarak hamuru hazırlıyor; taş ya da odun ateşinde pişirilen ekmekler sofralara ulaşıyor. Özellikle bölgeye özgü Çeçen ekmekleri hem mahalle sakinleri hem de çevre yerleşimlerden gelenlerin talebini topluyor.
Fırınların yapısı ve üretim çeşitleri:
Mahallede yaklaşık 10 fırın bulunuyor ve bu fırınların önemli bir kısmında kadınlar aktif olarak çalışıyor. Sabahın erken saatlerinde hazırlıklara başlayan ustalar, geleneksel mayalama ve yoğurma teknikleriyle farklı türlerde ekmekler üretiyor.
Esnaf Levent Yıldır, "Burası çardak fırını, çardak ekmekleri yapıyoruz. Normal, yağlı, patatesli ve peynirli olmak üzere farklı ekmekler yapıyoruz. Toprak bir fırında yapılması uygun oluyor. Taş fırında yapmıyoruz. Bu gelenek benim anneannemden kalma bir gelenektir. Çok aşırı bir talep var burada amacımız ticaret değil insanların tatmasıdır. Ekmek fiyatları 300 gram ile 750 gram arasında değişiyor. Fiyatları da 50 ila 70 lira arasında" diyerek üretim çeşitliliği ve fiyat aralığını aktarıyor.
Kadın emeği ve yerel talep:
Fırınlarda çalışanlar, aile işletmesi geleneğinin sürdüğünü belirtiyor. Leyla Şimşek, "Buradakiler genelde aile fırınları. İnsanlara bu lezzetli ekmekleri tattırıyoruz. Şehir dışından gelen insanlar buradan ekmeklerden alıyorlar. Yağlı ekmekler ilgi görüyor, 150 gram yağ gidiyor toplamda 450 gram ekmek" sözleriyle üretimdeki tercihleri ve talebi özetliyor.
Mahalle sakinleri ve müşteriler de geleneğin sürekliliğine vurgu yapıyor. Müşteri Bekir Gürseren, "Meşhur Çardak ekmeği yapılıyor fırınlarda. Bilinen bir ekmek gelen geçen bu ekmekten alıyor. Bizler de her gün alıp tüketiyoruz" ifadeleriyle Çardak ekmeğinin günlük yaşamdaki yerini anlatıyor.
Çardak Mahallesi'ndeki bu geleneksel üretim, hem kültürel bir miras hem de yerel ekonominin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Taş ve odun ateşinde pişirilen, farklı gramaj ve fiyat seçenekleriyle sunulan ekmekler, bölgenin gastronomi haritasında özel bir konumda yer alıyor.
FIRINDA ÇALIŞAN LEYLA ŞİMŞEK