Kahramanmaraş güneş enerji santrali hizmete alındı
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Pazarcık ilçesi Karabıyıklı Mahallesi'nde kurulan Kahramanmaraş Güneş Enerji Santrali düzenlenen törenle hizmete açıldı. Proje, yerel yönetimler tarafından kentte hayata geçirilen en büyük güneş enerjisi yatırımı olma niteliği taşıyor.
Projenin teknik ve mali özellikleri
Tesis, yaklaşık 200 Milyon TL tutarında yatırım ile 100 bin metrekare alana inşa edildi. Santral, 6 megavat kurulu güce sahip olup Büyükşehir Belediyesinin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 60'ını karşılaması öngörülüyor. Projenin finansmanında Kuveyt Arap Ekonomik Kalkınma Fonu'nun desteği bulunuyor.
Belediye başkanının değerlendirmesi
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, törende yaptığı konuşmada projenin şehir için stratejik önemine vurgu yaptı. Görgel, tesisin belediyenin enerji maliyetlerini azaltmasının yanı sıra kaynakların verimli kullanımı ve geleceğe dönük bir belediyecilik anlayışının ürünü olduğunu belirtti.
Başkan Görgel ayrıca projenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu "Sıfır Emisyon" vizyonuna deprem bölgesinden bir katkı sunduğunu ifade etti ve yerel yatırımların; konut, altyapı, kültürel ve çevresel çalışmaları bir arada yürüttüğünü aktardı.
Kuveyt tarafından sağlanan destek ve uluslararası boyut
Kuveyt Ankara Büyükelçisi Mohammad Alshabo, proje vesilesiyle Kuveyt ile Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlendiğini vurguladı. Alshabo, projenin temiz enerjiye geçişi destekleyeceğini ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacağını belirterek tüm kurumlara teşekkür etti.
Açılış töreni ve beklenen etkiler
Protokol konuşmalarının ardından kurdele kesilerek santralin resmi açılışı gerçekleştirildi; yetkililer tesisin teknik altyapısı ve işletme sistemi hakkında bilgi aldı. Hizmete alınan santral ile Kahramanmaraş'ın yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılması ve belediyenin enerji giderlerinin azaltılarak kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması hedefleniyor.
Not: Haberde yer alan tüm özel isimler, tarih ve sayısal veriler kaynak metinde belirtildiği şekilde korunmuştur.
KAHRAMANMARAŞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN PAZARCIK’TA 200 MİLYON TL’LİK YATIRIMLA HAYATA GEÇİRDİĞİ 6 MEGAVAT KURULU GÜCE SAHİP GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ DÜZENLENEN TÖRENLE HİZMETE AÇILDI