Kaçkarların rotası dünya ile buluşuyor

Kaçkar by UTMB, 11-13 Eylül'de Ayder Yaylası ve Kaçkar Dağları'nda düzenleniyor; 6 kıta, 60 ülke ve yaklaşık 2 bin sporcu farklı parkurlarda yarışacak.

Yayın Tarihi: 09.09.2026 15:09
Güncelleme Tarihi: 09.09.2026 15:27

Kaçkarların rotası dünya ile buluşuyor

Kaçkar by UTMB ikinci yılında uluslararası spor takviminde

Türkiye’nin ilk ve tek UTMB World Series etkinliği olan Kaçkar by UTMB, ikinci kez Ayder Yaylası ve Kaçkar Dağları’nın doğal alanlarında düzenleniyor. Geçen yıl ilk kez yapılan organizasyonun ardından, 11-13 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek yarışlara dünyanın dört bir yanından sporcuların gelmesi bekleniyor.

Organizasyonun ev sahipliğini Gençlik ve Spor Bakanlığı, Rize Valiliği ve Rize Belediyesi üstlenirken; Turkcell, Türk Hava Yolları ve TOGG başlıca sponsorlar arasında yer alıyor. Etkinlik boyunca sporcular, bölgenin zengin doğasını deneyimlerken aynı zamanda Rize’nin tanıtımına katkı sağlayacak faaliyetler de gerçekleşecek.

organizasyon ve parkurlar:

Yarışlar dört farklı parkurda koşulacak: Kaçkar 100K, Kaçkar 50K, Kaçkar 20K ve Ayder 4K Halk Koşusu. Organizasyona, 6 kıta ve 60 ülkeden yaklaşık 2 bin sporcunun katılması bekleniyor. Etkinlik aynı zamanda farklı seviyelerdeki sporcular için bir buluşma noktası olarak planlandı; elit ultra trail atletlerinden amatör koşuculara kadar geniş bir katılımcı profili hedefleniyor.

Rize’de bir otelde düzenlenen basın toplantısında organizasyonun hazırlıkları, güvenlik ve koordinasyon süreçleri ile sürdürülebilir turizm hedefleri paylaşıldı. Toplantıya Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Çamlıhemşin Kaymakamı Gizem Çiçek, Çamlıhemşin Belediye Başkanı Ömer Altun, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, Rize Gençlik ve Spor İl Müdürü Ramazan Öztürk, UTMB World temsilcileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

bölgeye katkılar ve yetkililerin değerlendirmeleri:

Rize Valisi İhsan Selim Baydaş etkinliğin il yönetiminin spor ve turizm vizyonuna önemli katkı sunduğunu vurguladı. Baydaş, yaklaşık üç yıl önce yapılan Spor Turizmi Çalıştayı’nda belirlenen hedeflerin bugün ulusal ve uluslararası organizasyonlara dönüştüğünü, Rize-Artvin Havalimanı ve Ayder’deki dönüşüm çalışmalarının bu tür etkinlikler için avantaj sağladığını ifade etti. Ayrıca Kaçkar Dağları’nı turizme dönüştürme çabalarının sistematik bir süreç içinde ilerlediğini ve organizasyonun sürdürülebilir olmasının önemine dikkat çekti.

Rize Milletvekili Harun Mertoğlu Kaçkar by UTMB’nin bölgenin doğal ve kültürel değerlerinin dünyaya anlatılması için bir fırsat olduğunu belirtti. Mertoğlu, Kaçkarlar ve Ayder’in sadece ziyaret edilecek yerler olmadığını; keşfedilecek, yaşanacak ve tanıtılacak değerler olduğunu vurguladı ve UTMB World Series’in Kaçkarlar’da gerçekleşmesinden duyduğu gururu dile getirdi.

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin coğrafyanın spor turizmi açısından bir avantaja dönüştüğünü, uluslararası etkinliklerin kent organizasyon ve operasyon kabiliyetlerini geliştirdiğini aktardı. Metin, Rize’nin gastronomi, kültür ve sanat gibi alanlarda da etkinliklere ev sahipliği yaptığını, şehir tanıtımının bu tür başarılı organizasyonlarla mümkün olacağını söyledi.

Çamlıhemşin Kaymakamı Gizem Çiçek organizasyonun bölgenin uluslararası tanıtımına katkısını vurgularken, Run Like Her Koşusu’na katılımı ve yerel desteğin önemine değindi. Çamlıhemşin Belediye Başkanı Ömer Altun ise Kaçkarların spor, turizm ve doğayı uluslararası platformda buluşturan bir merkez haline geldiğini belirtti ve organizasyonun sporun ötesinde deneyimler sunduğunu ifade etti.

Rize Gençlik ve Spor İl Müdürü Ramazan Öztürk her adımın Rize’nin spor turizmine katkı sağladığını, etkinliğin kentin patika koşusu ve doğa sporları merkezleri arasındaki hedeflerine katkıda bulunacağını söyledi. UTMB Proje Lideri Johann Essl de geçen yılın ardından Rize’de UTMB’nin öneminin daha geniş kitlelere ulaştığını, coğrafyanın zorluklarına rağmen güçlü iş birlikleriyle bu engellerin aşıldığını ifade etti.

Organizasyonun ikinci yılında Kaçkar by UTMB, bölge için hem ekonomik hem de tanıtımsal bir fırsat olarak öne çıkıyor. Etkinlik, sporculara zorlu parkurlar sunarken, yerel halk ve ziyaretçiler için de doğa ve kültür temelli bir deneyim alanı oluşturuyor.

TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK UTMB WORLD SERİES ETKİNLİĞİ OLAN KAÇKAR BY UTMB, DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN...

TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK UTMB WORLD SERİES ETKİNLİĞİ OLAN KAÇKAR BY UTMB, DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN ULTRA TRAİL SPORCULARINI RİZE’DE BULUŞTURMAYA HAZIRLANIYOR. GEÇTİĞİMİZ YIL İLK KEZ DÜZENLENEN ORGANİZASYON, 11-13 EYLÜL 2026 TARİHLERİNDE AYDER YAYLASI VE KAÇKAR DAĞLARI’NIN EŞSİZ DOĞASINDA İKİNCİ KEZ GERÇEKLEŞTİRİLECEK.

Yazar
EDİTÖR

Emine Koç

Ben Emine Koç, 23 yaşındayım, Ankara. aksiyon.com.tr Spor kategorisinde yazıyorum. Ben sporun magazininden çok tekniğiyle ilgiliyim. Olimpiyat sporları, voleybol ve basketbol üzerine yazarım. Benim yazılarımda hisler değil, istatistikler ve rakamlar konuşur.