serginin hazırlıkları ve korunma şartları:
Onikişubat Belediyesi ile Kahramanmaraş İl Müftülüğü iş birliğiyle düzenlenen Kâbe Örtüleri ve Mukaddes Emanetler Sergisi için hazırlıklar Abdülhamithan Camii bünyesindeki Abdülhamithan Diyanet Gençlik Merkezi'nde yoğun bir şekilde yürütülüyor. Organizasyon ekibi, mukaddes eserlerin özel muhafaza şartlarına uygun olarak salona yerleştirilmesi, sergileme alanının iklimlendirme ve güvenlik gereksinimlerine göre düzenlenmesi gibi teknik işleri tamamlıyor.
Türkiye'nin önde gelen iş insanlarından ve mukaddes emanet koleksiyoneri Erol Güzel'in koleksiyonundan getirilen eserlerin taşınması ve sergiye adaptasyonu sırasında konservasyon ilkeleri ve ziyaretçi güvenliği ön planda tutuluyor. Eserler, özel cam muhafazalar, kontrol edilen aydınlatma ve nem düzeni altında sergilenecek.
sergide yer alacak başlıca emanetler:
Sergide, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e (sav) nispet edilen Sakal-ı Şerif, Saç-ı Şerif, Kadem-i Şerif, Nal-ı Şerif ve Yatak-ı Şerif başta olmak üzere Asr-ı Saadet dönemine ait çok sayıda hatıra yer alacak. Ayrıca Kâbe-i Muazzama ve Medine-i Münevvere'ye ait tarihî hatıralar, farklı dönemlere ait Kâbe örtüleri ve kapı örtüleri, Hacerü'l-Esved taşı ve Hz. Hasan (ra) ile Hz. Hüseyin'e (ra) nispet edilen Sakal-ı Şerifler ziyaretçilere sunulacak.
Sergide yer alan diğer dikkat çekici eserler arasında Allah dostlarından Abdülkadir Geylani'nin asâsı ve Emir Sultan'ın hatıra asâsı gibi manevi değeri yüksek parçalar da bulunuyor. Organizasyon yetkilileri, toplamda 150'nin üzerinde mukaddes emanetin Kahramanmaraşlılarla buluşturulacağını belirtiyor.
amaç, ziyaretçi çağrısı ve program bilgileri:
Koleksiyon sahibi Erol Güzel, etkinliği salt bir sergi olarak görmediklerini; amaçlarının Peygamber Efendimizi seven gönülleri O'na ait mukaddes hatıralarla buluşturmak olduğunu vurguladı. Güzel, Asr-ı Saadet'ten Osmanlı'ya, Osmanlı'dan günümüze ulaşan bu hatıraları Anadolu'nun dört bir yanındaki kardeşlerle paylaşma isteğini ifade etti ve Kahramanmaraş buluşmasının bu hedefin bir parçası olduğunu belirtti.
Onikişubat Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Kibar ise emanetlerin Kahramanmaraş'a ulaşmasının kendileri için büyük mutluluk ve onur kaynağı olduğunu söyledi. Kibar, bu mübarek emanetlerin şehirde sergilenmesinin hem kent hem de ziyaretçiler için önemli bir manevi fırsat olduğunu, hemşerilerin bu izlenimlerle ayrılacağına inandığını belirtti.
Sergi, kurulum çalışmalarının ardından 4 Eylül 2026 Cuma günü ziyarete açılacak ve 13 Eylül 2026 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Organizatörler, Kahramanmaraşlıların yanı sıra çevre illerden ve Türkiye'nin farklı şehirlerinden gelecek misafirleri de bu manevi buluşmaya davet ediyor. Ziyaretçilere eserlerin korunmasına ilişkin kurallara uymaları hatırlatılacak ve sergi boyunca bilgilendirici notlar ile rehberlik sağlanacak.
Hazırlık sürecinin dikkatle yürütülmesi ve eserlerin özel muhafaza koşullarında sergilenmesi sayesinde, geçmişten günümüze ulaşan bu eşsiz hatıralar Kahramanmaraşlıların yakın gözlemine sunulacak ve katılımcılarda kalıcı bir manevi etki bırakması hedefleniyor.
ONİKİŞUBAT BELEDİYESİ İLE KAHRAMANMARAŞ İL MÜFTÜLÜĞÜ İŞ BİRLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK KÂBE ÖRTÜLERİ VE MUKADDES EMANETLER SERGİSİ İÇİN HAZIRLIKLAR BAŞLADI