Japonya ve Norveç'ten Güçlü Savunma İş Birliği

Japonya ve Norveç, savunma işbirliğini güçlendirme kararı aldı. Yeni mutabakat ile iki ülke stratejik çıkarları birleştiriyor.

Yayın Tarihi: 04.09.2024 19:19
Güncelleme Tarihi: 04.09.2024 19:19

Japonya ve Norveç'ten Güçlü Savunma İş Birliği

Japonya ve Norveç'ten Savunma İşbirliğine Yeni Adım

Japonya Savunma Bakanı Kihara Minoru, Norveçli mevkidaşı Bjorn Arild Gram ile yaptığı görüşme sonucunda iki ülke arasında savunma ekipmanları ve teknolojilerine dair işbirliğini güçlendiren bir mutabakat imzaladı.

Stratejik Çıkarlar ve Durumsal Farkındalık

Kihara, görüşme esnasında, "Rusya'nın batısında ve doğusunda, deniz ülkeleri olarak Norveç ve Japonya'nın durumsal farkındalığı ve stratejik çıkarları ortak noktalara sahip," dedi. Bu bağlamda, Japonya hükümeti, Hint-Pasifik bölgesindeki Çin'in artan etkisi ile Rusya-Ukrayna krizinin bölge üzerindeki yansımalarına karşı NATO üyesi ülkelerle işbirliğini artırmayı hedefliyor.

Norveç Donanması'nın Planları

Norveç Savunma Bakanı Gram, ülkedeki ulusal savunma sanayisinin dayanıklılığını artırmayı amaçladıklarını ifade ederek, iki ülkenin orduları arasında ortak tatbikat olasılıklarını değerlendireceklerini açıkladı. Ayrıca, Norveç donanmasının önümüzdeki yıl ilk kez Hint-Pasifik bölgesine bir fırkateyn göndermeyi planladığını duyurdu.

Yeni Mutabakat ve Taahhütler

İki bakan, mutabakat gereği; "statükonun güç kullanılarak ve baskı ile değiştirilmesine yönelik tek taraflı teşebbüslere karşı" işbirliğini artıracaklarına dair taahhüt verdiler. Ayrıca, Japonya'nın Doğu Asya'daki NATO ile işbirliği fırsatlarını araştırdığına dikkat çekildi.

Kyodo ajansına göre; Japonya'nın Avrupa güvenliği ile ilgisi, Hint-Pasifik bölgesinin güvenliğinden ayrı düşünülemiyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı