Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Japonya depreminde son durum! Ölü sayısı 64'e ulaştı

Japonya’daki depremde ölü sayısı 64’e yükselirken toprak kaymasına karşı uyarı bildirimi verildi.

Yayın Tarihi: 03.01.2024 11:01
Güncelleme Tarihi: 03.01.2024 11:01

Japonya depreminde son durum! Ölü sayısı 64'e ulaştı

1 ve 2 Ocak 2024’te yaşanan talihsiz olayda İşikawa’nın Noto isimli yarımadası ve açıklarında 5 ila 7 arasında değişen depremler yaşandı. Yarımada bölgesinde 3 Ocak’ta 5 ve 5.5 olmak üzere iki büyük deprem daha kaydedildi. Bölgede artçı depremler sürerken, depremler sonrasında kara yollarında çökme yaşandı. Hatta öyle ki bölge genelindeki bazı yapılar hasar gördü, elektrik ve su tedariğinde aksamalar yaşandı ve bazı köylere ulaşım yolları kapandı. 

Yaşanan depremden sonra İşikava Eyalet Valiliği, söz konusu depremler nedeniyle 64 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bölgede bulunan yerel belediyeler hala devam eden depremler nedeniyle enkaz altında bekleyen vatandaşların olduğu bilgisine ulaştıklarını kaydettiler. Noto Yarımadası’nda aralıklı yağmur tahminleri sonrası bölgede olası toprak kaymalarına karşı uyarı verildi. 

japonya deprem

Onarım başladı, 6 dilde hizmet veren danışma hattı kuruldu

Bir diğer yandan Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Eyalet Valiliğinin göndermiş olduğu talep doğrultusunda bölgeye sevk edilen Japonya Öz Savunma Kuvvetleri’nin (SDF) personel sayısının 2 bine yükseltildiğini duyurdu. Ayrıca yardım malzemelerinin bölgeye istikrarlı bir şekilde gönderilmeye devam ettiğini de ekledi. Valilik ise yerli ve yabancı tüm vatandaşlar için toplam 6 dilde hizmet veren danışma hattı kurulduğunu duyurdu.

Eyalet genelindeki kamu kuruluşlarında elektrik ve su kesintileri yaşanırken, market ve bakkallardaki raflar boşaldı. Japonya Sağlık Bakanlığı ise bölgede sigorta kartlarını ibraz edemeyen vatandaşların tedavi alabilmesi için tıbbi kuruluşlara talimat verdi. 

“Afet Yardım Yasası” kapsamında İşikava, Fukui, Toyama ve Niigata eyaletleri, yaşanan deprem nedeniyle merkezi hükümetten finansman talebinde bulundu. 

Bir diğer yandan Noto Yarımadası’na en kısa sürede ulaşım sağlayan Wajima kentindeki Noto Havalimanı’ndaki pistte 10 metreyi aşan çökmeler görüldü. Onarımı yapılan pistin 4 Ocak 2023 itibarıyla yeniden hizmete başlayacağı duyuruldu. 

Japonya Jeo-Uzamsal Enformasyon Merkezi ise yaptığı analiz kapsamında kıyıda bulunan Wajima’da kara parçasının 3 metre civarında batıya doğru hareket ettiği saptandı.  

japonya

Sismik aktivite sürebilir 

Son olarak, merkezi hükümet tarafından görevlendirilen uzman heyet başkanı Tokyo Ünivetsitesi’nden emekli sismoloji profesörü Hirata Naoşi, Noto Yarımadası’nın altında bulunan fayın 150 kilometreye kadar uzanabileceğini kaydetti. Ayrıca, sismik aktivitenin sürmesini ve artçı depremlerin devam etmesini beklediklerini ifade etti. Deprem nedeniyle fayın üst tavan duvarının, taban duvardan yukarıya doğru yer değiştirdiğini kaydeden Hirata Naoşi, tektonik aktivitenin bölge genelinde yayıldığını aktardı. 

Neler olmuştu?

1 Ocak 2024’te Japonya İşikava’daki Noto Yarımadası ve açıklarında 7.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA) tarafından açıklanan ilk bilgilerde 5-7 arasında değişen çok sayıda deprem gerçekleşti.