DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.796.368,98 1,29%

İzmir Körfezi'nde balık ölümleri yeniden sahile vuruyor

İzmir Körfezi'nde kirliliğe bağlı balık ölümleri yeniden başladı; Karşıyaka ve Turan sahillerinde kıyıya vuran ölü balıklar belediye ekiplerince toplandı.

Yayın Tarihi: 23.08.2025 15:57
Güncelleme Tarihi: 23.08.2025 16:24

İzmir Körfezi'nde balık ölümleri yeniden sahile vuruyor

İzmir Körfezi'nde balık ölümleri yeniden sahile vuruyor

İzmir Körfezi'nde, kirliliğin etkisiyle çok sayıda balık kıyıya vurdu. Geçen yıl kötü koku ve balık ölümleriyle gündeme gelen Turan Sahili'nde dün başlayan ölü balık görünümü bugün Karşıyaka sahilinde de gözlendi. Belediye ekipleri, kıyıya vuran balıkları toplayıp çöp poşetlerine doldurdu.

Gözlemler, körfez suyunun belirli bölgelerde yeşil ve kahverengi tonlarına döndüğünü ve oluşan kötü koku nedeniyle sahil şeridinin boşaldığını gösteriyor.

Görgü tanıkları ve belediye müdahalesi

Sahilde yürüyüş yapan Bülent Onur, AA muhabirine iki gündür koku olduğunu belirtti ve şunları söyledi: "Bu yıl ilk defa başladı. Koku azaldı ama rahatsız ediyor." Afyonkarahisar'dan Karşıyaka'ya gelen Gökhan Havuz ise, "Balık ölüleri var. Aşırı derece pis koku var. Büyüğünden küçüğüne her yerde balık ölüsü var. Buraya çok geldik ama ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, sahilde biriken ölü balıkları sistemli biçimde topladı ve çöp torbalarına yerleştirdi; ilgili birimlerin sahadaki müdahalesi devam ediyor.

Uzman görüşü ve olası nedenler

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve deniz biyoloğu Prof. Dr. Ergün Taşkın, İzmir Körfezi'nin şehirsel, evsel, endüstriyel, liman ve tarımsal kökenli yoğun bir karasal baskı altında olduğunu vurguladı. Taşkın, körfezin Türkiye'nin su kalitesi açısından en düşük yerlerinden biri olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Nütrient ve alüvyon girdisi çok fazladır. Kirlilik ve su sıcaklığının artışına bağlı olarak yaz sonunda fırsatçı ve toksik algal tür artışı gözlenmektedir. Özellikle su kütlesindeki toksik fitoplankton artışı sonucu ya üretilen ihtiyotoksin ile ya da solungaçları tıkayarak balık ölümlerine neden olmaktadır. Körfezde var olan birikime ek olarak kirlilik girdisi devam ettiği sürece bu olayın her yıl tekrar etmesi mümkündür."

Çözüm önerileri

Taşkın, kalıcı çözüm için körfeze gelen bütün dere ve kanal sularının, ayrıca atık ve deşarj sularının kontrol altına alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca iç körfezde biriken dip çamurunun karaya alınarak bertaraf edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Geçmişteki benzer olay

Kentte geçen yıl 20 Ağustos'ta Bayraklı ilçesi Turan mevkisi sahiline ölü balıkların vurması ve kötü koku sorunu gündeme gelmiş, kirlilik kaynağının tespiti ve önüne geçilmesi için çalışmalar yürütülmüştü.

İzmir Körfezi'nde, kirliliğin etkisiyle ölen çok sayıda balık kıyıya vurdu. Geçen yıl kötü koku ve...

İzmir Körfezi'nde, kirliliğin etkisiyle ölen çok sayıda balık kıyıya vurdu. Geçen yıl kötü koku ve balık ölümleriyle gündeme gelen İzmir Körfezi'ndeki Turan Sahili'ne dün balık ölümleri yeniden görünmeye başladı. Çok sayıda ölü balığın bugün ise Karşıyaka sahilinde kıyıya vurduğu görüldü.

İzmir Körfezi'nde, kirliliğin etkisiyle ölen çok sayıda balık kıyıya vurdu. Geçen yıl kötü koku ve...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı