İzmir Körfezi'nde balık ölümleri ve kötü koku sürüyor
Üçkuyular İskelesi çevresinde çok sayıda ölü balık kıyıya vurdu
İzmir Körfezi Üçkuyular İskelesi yakınlarında çok sayıda ölü balık kıyıya vurdu. Geçen yıllarda gündeme gelen, bu sene ise ağustosta görülmeye başlayan kötü koku ve balık ölümleri devam ediyor.
Olay, kıyı gözlemleriyle belirlendi; bölgedeki koku yayılımı ve ölü balık yoğunluğu yerel halk ve yetkililer tarafından bildirildi.
Türkiye Bilimler Akademisi Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, gazetecilere körfezde kokunun ciddi şekilde yayıldığını söyledi. Kokunun balık ölümlerinin sinyali olduğunu ifade eden Yaşar, şunları kaydetti:
"Sular arıtılmadan İzmir Körfezi'ne veriliyor. Bütün fabrikalardan gelen kirli sular doğrudan denize geliyor. Balıkların ölümüne neden asıl olay da bu. Körfezdeki sorun için yapılacak tek bir iş var. Bu konuda ne bilim kuruluna ne de danışmanlar kuruluna gerek var. Yapılacak tek şey belediye başkanları gidecek sanayicilerle konuşacak, arıtmaları çalıştıracak."
Yaşar'ın değerlendirmesi, sorunun kaynağı olarak arıtılmamış atıksular ve fabrika deşarjlarını işaret ediyor. Uzmanın belirttiği çözüm önerisi, yerel yönetimler ile sanayiciler arasındaki doğrudan işbirliğinin sağlanması ve mevcut arıtma tesislerinin çalıştırılması yönünde.
Olay, İzmir Körfezi'ndeki kentsel ve endüstriyel atıksu yönetimi tartışmalarını yeniden gündeme getirirken, yetkililerin ve yerel aktörlerin alacağı adımların takibi önem taşıyor.
İzmir Körfezi Üçkuyular İskelesi yakınlarında çok sayıda ölü balık kıyıya vurdu.