Bist 100
8.978,09 1%
DOLAR
31,53 0,52%
EURO
34,22 0,51%
ALTIN
2.110,12 0,94%

İzmir’in meşhur tatlısı evinizde 15 dakikada hazır olacak! İzmir Şambali tatlısı tarifi

Evinizde İzmir esintisini hissetmek istiyorsanız, şambali tatlısı tarifi sizlerle! İzmir denildiğinde akla gelen, muhakkak sokaklarda 2-3 tane yenen şambali tatlısını evinizde yapabilirsiniz. Yanına da bir kaymaklı dondurma patlatırsanız, değmeyin keyfinize!

Yayın Tarihi: 29.12.2023 13:36
Güncelleme Tarihi: 29.12.2023 13:36

İzmir’in meşhur tatlısı evinizde 15 dakikada hazır olacak! İzmir Şambali tatlısı tarifi

Evinizde ufak bir İzmir esintisi yaşatmak istiyorsanız, kendi mutfağınız kendi şefi olmak istiyorsanız müjde! Sizlere lezzetli mi lezzetli kıyır kıyır şambali tatlısı tarifi ile geldik. İzmir’e gidildiğinde muhakkak yenilmeden dönülmemesi gerekilen Şambali tatlısını evinizde 15 dakikada hazırlayarak, 25 dakikada pişirerek hazırlamanız mümkün. Dikdörtgen bir borcamınız varsa, şambali tatlınızı hazırlamaya geçebiliriz. İşte kıyır kıyır Şambali tatlısı tarifi...

ŞAMBALİ TATLISI MALZEMELERİ

  • 1 su bardağı ölçüsünde şeker
  • 1 su bardağı ölçüsünde yoğurt
  • 1 su bardağı ölçüsünde un 
  • 2.5 su bardağı ölçüsünde irmik
  • 1 çay bardağı ölçüsünde sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı tepeleme kabartma tozu 
  • Fıstık 
Şerbeti için;
  •  2.5 su bardağı ölçüsünde şeker
  • 2.5 su bardağı ölçüsünde su
  • 1 dilim limon

ŞAMBALİ TATLISI

ŞAMBALİ TATLISI NASIL YAPILIR?

  1. İlk etapta şerbetimizi ocağa alıp kaynatmakla başlıyoruz. Çünkü şambali tatlısı için muhakkak şerbetin soğuk bir şekilde eklenmesi gerekiyor.
  2. Şerbet için gerekli olan malzemeleri bir tencerenin içerisine koyarak kaynamaya bırakıyoruz.
  3. Kaynayan şerbeti kısık ateşte 15 dakika daha kaynattıktan sonra soğuması için köşeye ayırıyoruz.
  4. Daha sonra yoğurt, sıvı yağ ve şekeri bir kabının içersine alıp karıştırıyoruz.
  5. Ardından irmiği, unu, kabartma tozunu ve vanilyayı da ekleyerek karıştırma işlemine devam ediyoruz. 
  6. Karıştırmış olduğunuz harcı yağlamış olduğunuz borcama aktararak üzerini fıstıklarla süslüyoruz. 
  7. Fanlı fırın ayarında 180°’de güzelce kızarana kadar harcımızı pişirmeye devam ediyoruz.
  8. Ardından pişen keki fırından alarak ilk sıcaklığı gittikten sonra soğumuş şerbeti dökerek ortalama 2 saat dolapta dinlendiriyoruz. ve daha sonra servise hazır. Herkese afiyet olsun...