Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

İzleme cihazı takılan karakulak tekrar doğaya salındı!

Ayda ismi verilen karakulak, uydu takip cihazı takılmasının ardından tekrar doğaya salındı.

Yayın Tarihi: 22.02.2024 15:21
Güncelleme Tarihi: 22.02.2024 15:21

İzleme cihazı takılan karakulak tekrar doğaya salındı!

NATURA Doğa ve Kültür Koruma Derneği tarafından ortaklaşa yürütülen "Karakulakların Canı Yanmasın Projesi” kapsamında bir karakulak tuzak yardımıyla yakalandı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ve Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin de yer aldığı projede yakalanan karakulak, takip cihazı takılmasının ardından tekrar doğaya salındı. 

MSKÜ Fethiye Meslek Yüksekokulu Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yasin İlemin tarafından detaylar da aktarılırken, Türkiye’de ilk kez bir karakulağa takip cihazı takıldığı vurgulandı. Yaklaşık 1.5 yıldır karakulakları incelediklerini kaydeden İlemin, 7.5 kilogramlık bir dişi yakaladıklarını ve takip cihazı takılarak doğaya saldıklarını belirtti. 

Ayda’dan gelecek olan veriler sonrası Türkiye’deki karakulak popülasyonunu korumak adına çeşitli çalışmalar yürütmeyi planladıklarını aktaran İlemin, yaklaşık 16 yıldır karakulakları takip ettiklerini belirtti. 

karakulak

Yangında çok büyük bir alan yok oldu! 

2021 ve 2022 yıllarında meydana gelen Marmaris ve Köyceğiz yangınlarının çok büyük bir alanı yok ettiğine dikkat çeken İlemin, karakulakların önemli habitatlarının da yandığını kaydetti. Yangının yıkıcı bir etkisi olduğunu belirten öğretim üyesi, 2021 sonu itibarıyla hayatta kalan karakulaklara odaklandıklarını aktardı. 

Öğretim üyesi İlemin, özel teknikler ve tuzaklarla yangın yaşanmamış bölgelerde 1 yıldır 4 farklı noktada yakalama çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. Ayda’yı yakaladıktan sonra UHF vericili GPS yerleştirdiklerini kaydeden İlemin, GPS sayesinde karakulakların yangından sonra nerelerde yaşamaya başladıklarını inceleyebileceklerini belirtti. 

Anadolu’da 2000 karakulak var! 

Anadolu’da yaklaşık 2000 adet karakulak olduğunu tahmin eden öğretim üyesi İlemin, dişi karakulakların bölge popülasyonunda kilit öneme sahip olduğunu vurguladı. Ayda isimli karakulağı yakından takip etmeye devam edeceklerini söyleyen İlemin, son olarak takip sonucu elde ettikleri bilgileri de paylaşıyor olacaklarını belirterek sözlerini bitirdi.